Απομόνωσαν την Ελλάδα στο Eurogroup

Πρωτόγνωρη επίθεση δέχθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί και τεχνοκράτες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, υποβαλλόμενοι στο μαρτύριο μιας ανάκρισης που δεν είχε στόχο να αντλήσει πληροφορίες, αλλά να ταπεινώσει τους ερωτώμενους. Σε ρόλο ανακριτή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε

  • Ant1
Απομόνωσαν την Ελλάδα στο Eurogroup

Πρωτόγνωρη επίθεση δέχθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί και τεχνοκράτες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, υποβαλλόμενοι στο μαρτύριο μιας ανάκρισης που δεν είχε στόχο να αντλήσει πληροφορίες, αλλά να ταπεινώσει τους ερωτώμενους.

Σε ρόλο ανακριτή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάχερ, χωρών με κορυφαίες επιδόσεις κατά τους οίκους αξιολόγησης.

Κι όμως, ο ίδιος ο Σόιμπλε παραδέχθηκε, μιλώντας σε κλειστή συνάντηση στο Κοινοβούλιο, ότι το πρόγραμμα που εκπονήθηκε για την Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει. Και ακόμη κι αν ακολουθηθεί κατά γράμμα, η χώρα δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο για έλλειμμα 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά θα είναι 136%. Παρ’ όλα αυτά, σε μια προφανή προσπάθεια άσκησης ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών δημιούργησαν κλίμα απομόνωσης για τη χώρα. Κι όπως ειρωνικά είπε στο τέλος του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ… ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προφανώς για να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, επιμένει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse στη σκληρή λιτότητα, αλλά εκφράζει τη συμπάθειά της για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες και την κατανόησή της σε εκείνους που διαδηλώνουν ειρηνικά, γιατί, ενώ δεν συνέβαλαν στην κρίση, πληρώνουν τα σπασμένα.

Το γερμανικό άγχος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται κι από τη συνομιλία που υπέκλεψε η πορτογαλική τηλεόραση ανάμεσα στον Σόιμπλε και τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Γκάσπαρ, ο οποίος ζητά πρόσθετη βοήθεια γιατί δεν βγαίνει ούτε το δικό τους πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, ο Γερμανός υπουργός λέει στον Πορτογάλο ομόλογό του πως «μόλις τελειώσουν με την Ελλάδα θα εξεταστεί και το δικό τους αίτημα». Και ο Ίβηρας αξιωματούχος τον ευχαριστεί θερμά.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι που συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει ότι συνομίλησαν και για την Ελλάδα: «όλοι έχουμε κοινό συμφέρον σε μια μη εκρηκτική λύση για το ελληνικό ζήτημα. Φυσικά και συζητήσαμε γι’ αυτό». Όμως την ίδια στιγμή όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι, ασχέτως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κίνδυνος για ντόμινο έχει εκμηδενιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v