S&P: Ενεργοποίηση CAC οδηγεί την Ελλάδα σε «SD»

Αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) σε ομόλογα που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, τότε ο διεθνής οίκος Standard And Poor’s, όπως ανακοίνωσε, θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας («selective default»). Σημειώνεται ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης προβλέπουν ότι η χώρα που έχει εκδώσει τα ομόλογα έχει δικαίωμα, εφ’ όσον έρθ

  • Ant1
S&P: Ενεργοποίηση CAC οδηγεί την Ελλάδα σε «SD»

Αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) σε ομόλογα που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, τότε ο διεθνής οίκος Standard And Poor’s, όπως ανακοίνωσε, θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας («selective default»).

Σημειώνεται ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης προβλέπουν ότι η χώρα που έχει εκδώσει τα ομόλογα έχει δικαίωμα, εφ’ όσον έρθει σε συμφωνία με ένα ορισμένο ποσοστό ομολογιούχων για το «κούρεμα», να το επιβάλλει και στους υπόλοιπους ομολογιούχους.

Η ανακοίνωση του S&P αναφέρει αναλυτικά:

«Ο S&P ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησής της, η εφαρμογή CAC που επηρεάζουν τον χρόνο και το ύψος της αποπληρωμής του χρέους σε ελληνικά ομόλογα, θα αποτελέσει selective default.

Σε περίπτωση που το ελληνικό Κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία που επιτρέπει την τροποποίηση του ελληνικού κρατικού χρέους που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, ώστε να περιλαμβάνει αναδρομικά CACs, θα υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις για εκδόσεις χρέους σε D από CC.

Για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους που παραμένουν ανεπηρέαστες από οποιοδήποτε αλλαγή στο ελληνικό δίκαιο, θα διατηρήσουμε τις αξιολογήσεις μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v