Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ σε Παπαδήμο – Αντιδράσεις εμπορικού κόσμου

Άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΓΣΕΒΕΕ. Εν τω μεταξύ, μνήμες του 2008 εις τη νιοστή, έφεραν στους ανθρώπους της αγοράς αλλά και στους Έλληνες πολίτες τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή. Ήδη 12 συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεί

  • Ant1
Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ σε Παπαδήμο – Αντιδράσεις εμπορικού κόσμου

Άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΓΣΕΒΕΕ. 

Ειδικότερα, η επιστολή που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο αναφορικά με τις καταστροφές σε καταστήματα και επιχειρήσεις, αναφέρει: 

«Οι συνέπειες από τις εκτεταμένες καταστροφές και βανδαλισμούς σε καταστήματα και επιχειρήσεις στα κέντρα των πόλεων κατά την χθεσινή μέρα, πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Πολιτεία με μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο.

Απαιτείται άμεση καταγραφή των ζημιών και ακολούθως αποζημιώσεις για πάγιες εγκαταστάσεις και εμπορεύματα. Απαλλαγή από φόρους και τέλη καθώς και πληρωμή τιμολογίων ΔΕΚΟ για το 2012. Απαραίτητη και η δυνατότητα άτοκης (επιδότηση επιτοκίου) δανειοδότησης και κάλυψης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές για το 2012».

Εν τω μεταξύ, μνήμες του 2008 εις τη νιοστή, έφεραν στους ανθρώπους της αγοράς αλλά και στους Έλληνες πολίτες τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή.

Ήδη 12 συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που έγιναν το βράδυ της Κυριακής σε επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης έχει ζητήσει με σχετική επιστολή του την ενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές, δηλαδή αποζημιώσεις, παρά τη δύσκολο της οικονομικής συγκυρίας, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ανέφερε ότι - χωρίς αν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή - οι ολοσχερείς ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

Ο ίδιος σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι η χρεοκοπία σίγουρα δεν είναι επιλογή των ανθρώπων της αγοράς όπως δεν είναι και το νέο Μνημόνιο. Συμπληρώνοντας επισημαίνει «ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς και τους καλούμε να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν εμπράκτως τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος και πρέπει όλοι να παλέψουμε να παραμείνει έτσι».

Από την πλευρά του ΕΒΕΑ σημειώνεται ότι τα συνεργεία ξεκίνησαν την καταγραφή και ενδεχομένως να απαιτηθεί ολόκληρη η μέρα μια και οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης αλλά έχουν γίνει καταστροφές σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

«Για επίθεση εναντίον του πολιτισμο»  έκανε λόγο επίσης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλας.

Ο κ. Καρέλλας σημείωσε τη θλίψη του για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε παραδοσιακά κτήρια του περασμένου αιώνα και σε βιβλιοπωλεία στην πόλη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, αναστολή των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Θα ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή» είπε χαρακτηριστικά. Από νωρίς το πρωί αντίστοιχη καταγραφή έχει ξεκινήσει και από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v