Νέο «ηλεκτρο-σοκ» προ των πυλών

Νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 φέρνει το νέο μνημόνιο, καθώς υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνδέσει το κόστος χονδρικής με τις τιμές λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του «οικονομικού προγράμματος» που αφορά στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα, ώστε οι τιμές λιανι

  • Ant1
Νέο «ηλεκτρο-σοκ» προ των πυλών

Νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 φέρνει το νέο μνημόνιο, καθώς υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνδέσει το κόστος χονδρικής με τις τιμές λιανικής.

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του «οικονομικού προγράμματος» που αφορά στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα, ώστε οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα να περιλαμβάνουν το κόστος χονδρικής.

Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν ισχύει και μόλις εφαρμοσθεί θα ζημιώσει τη ΔΕΗ, που αγοράζει ακριβά από ιδιώτες ή λόγω εισαγωγής, και πουλά φθηνότερα ρεύμα σε σπίτια κι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο: «Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές».

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούνιο. Σκοπός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούνιο του 2013.

Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 15% ως το επόμενο καλοκαίρι, πιθανόν σε δύο ή τρεις δόσεις, ενώ μαζί με το ρεύμα ακριβότεροι θα γίνουν και οι λογαριασμοί ύδρευσης, αλλά και οι μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου, μέσα στο Μνημόνιο μπαίνουν και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην υδροηλεκτρική, διαδικασίες που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v