Ζυμώσεις στην Αθήνα για τον «ειδικό λογαριασμό»

Προσχηματικούς θεωρούν στελέχη της κυβέρνησης τους νέους όρους που έθεσαν στην Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η πραγματική ταμπακέρα ήταν και παραμένει ο αποκλεισμός της Αθήνας από την διαχείριση του δανείου των 130 δισ. ευρώ. Η γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν αφήνει, σύμφωνα με τους ίδιους, κανένα περιθώριο άλλης ερμη

  • Ant1
Ζυμώσεις στην Αθήνα για τον «ειδικό λογαριασμό»

Προσχηματικούς θεωρούν στελέχη της κυβέρνησης τους νέους όρους που έθεσαν στην Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η πραγματική ταμπακέρα ήταν και παραμένει ο αποκλεισμός της Αθήνας από την διαχείριση του δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Η γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν αφήνει, σύμφωνα με τους ίδιους, κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας καθώς αναφέρει πως είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για συγκεκριμένους μηχανισμούς ενίσχυσης της παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος και της διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Πρακτικά η Ευρώπη επαναφέρει στην Αθήνα το δίλημμα ασφυκτικότερης επιτροπείας ή αποκλεισμού της από τη διαχείριση του δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις προσβλητικές δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων για ανάγκη αυστηρότερης και ενεργότερης επιτροπείας στην Αθήνα, ο γαλλογερμανικός άξονας πρότεινε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθούν τα κεφάλαια των 130 δισ. ευρώ, της νέας δανειακής βοήθειας.

Η Αθήνα δεν θα έχει πρόσβαση στην διαχείριση του ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξοφλεί κατά προτεραιότητα τους τόκους και τις λήξεις του ελληνικού χρέους, και θα χρηματοδοτεί τα πρωτογενή ελλείμματα του προϋπολογισμού της Ελλάδος για δύο ακόμη χρόνια, εφόσον το νέο Μνημόνιο υλοποιείται επιτυχώς.

Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θωρακίζει τα κράτη μέλη της αλλά και το τραπεζικό της σύστημα από τον κίνδυνο της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να φοβάται πια όλα αυτά που θα γίνουν για κείνη, χωρίς εκείνη, σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διατυπώνοντας μεν την αισιοδοξία τους ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του PSI, αλλά και τον προβληματισμό τους για το αν θα αντέξει το εγχώριο πολιτικό σύστημα το πολιτικοοικονομικό «κολάρο» που ζητάει η Ευρώπη.

Πρακτικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ καλούνται να αποφασίσουν με ή χωρίς εκλογές ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εφαρμοσθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε ο προϋπολογισμός να μην εκτροχιασθεί όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία Ιανουαρίου, και η χώρα να λάβει έστω και τμηματικά κεφάλαια 90 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Το αν αυτό θα συμβεί με παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ή κατόπιν της καθαρής λύσης εκλογών, αίτημα που επανέλαβε, και μάλιστα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Σαμαράς, δεν θα απασχολεί ουδόλως την Ευρώπη, αν υιοθετηθεί, όπως όλα δείχνουν, η γαλλογερμανική πρόταση.

Και αυτό γιατί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών χρέους θα αποκλεισθεί και αν το πρόγραμμα εκτροχιασθεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ή να προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, δηλώνοντας αδυναμία καταβολής μισθών, συντάξεων ή άλλων επιδομάτων.

Οι απαιτήσεις της Γερμανίας και της υπόλοιπης ομάδας των «ΑΑΑ», θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδήμος θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 4 το απόγευμα τον κ. Γ. Παπανδρέου και στις 5:30 τον κ. Α. Σαμαρά.

Το σενάριο παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου και το όχι Σαμαρά

Η υιοθέτηση της γαλλογερμανικής πρότασης για κλειστό στην Αθήνα ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου των 130 δισ. ευρώ, προκαλεί πίεση στο εγχώριο πολιτικό σύστημα για συναινέσεις καθώς με την Ευρώπη θωρακισμένη από τον ελληνικό κίνδυνο, περιθώρια διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρχουν.

Επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μόνη λύση στην οποία τελικώς θα συμφωνήσει και η Ν. Δ είναι η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα.

Παρ΄ ότι ο πρόεδρος της Ν. Δ προς το παρόν επιμένει στην διενέργεια εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI, έμπειροι πολιτικοί σημειώνουν ότι τα πάντα θα κριθούν από το κλίμα που θα επικρατεί τέλη Μαρτίου. Αν η αντίδραση του κόσμου για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας παραμένει έντονη και οι δημοσκοπήσεις δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη την Ν.Δ. όλα είναι ανοικτά σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v