Φέκτερ: Σχεδόν βέβαιη η συμφωνία για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τη Δευτέρα το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, παρότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. Ερωτηθείσα σε τηλεοπτική της συνέντευξη αν τη Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, είπε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται

  • Ant1
Φέκτερ: Σχεδόν βέβαιη η συμφωνία για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τη Δευτέρα το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, παρότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Ερωτηθείσα σε τηλεοπτική της συνέντευξη αν τη Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, είπε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι. Αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα», είπε η Φέκτερ.

Το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε τα νέα μέτρα λιτότητας που είχαν θέσει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ και η ΕΕ για την εκταμίευση του πακέτου βοηθείας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Για να εξασφαλιστεί αυτό το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις και αυτά τα 130 δισ. να χρηματοδοτηθούν. Αυτό παλεύουμε τώρα», είπε η Φέκτερ.
 
Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν το μέγεθος της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα, των ταμείων στήριξης της ευρωζώνης EFSF και ESM και το ύψος της αύξησης αποδοτικότητας του κεφαλαίου που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τα ταμεία διάσωσης, εξήγησε η ίδια.

«Και πάνω απ’ όλα είναι πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει οι Έλληνες να ικανοποιήσουν. Για παράδειγμα, αυτό που εξακολουθεί να συζητιέται τώρα είναι ποιός θα είναι στο μέλλον ο εποπτικός μηχανισμός (της διαδικασίας) ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει τον δρόμο της ανάπτυξης».
  
Επί του παρόντος, η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιβλέπει το πόσο ικανοποιεί η Ελλάδα τους όρους για την εκταμίευση του δανείου, είπε η υπουργός και πρόσθεσε: «Θα συζητηθεί εκτενώς το αν αυτά τα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύει τους Έλληνες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Η κ. Φέκτερ σημείωσε ότι όσο το ελληνικό κοινοβούλιο στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που συν τω χρόνω θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της ύστερα από μια μακρά, οδυνηρή πορεία μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Αθήνας.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και, θεωρώ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφωνούν ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα κλονισμένη στην ευρωζώνη και ούτε θα την διώξουμε από εκεί».

Όπως ανέφερε η Φέκτερ, ακόμη και αν εγκατέλειπε την ευρωζώνη η Ελλάδα, δεν θα λύνονταν τα προβλήματά της, γιατί η Αθήνα θα διατηρούσε ένα τεράστιο χρέος σε ευρώ, το οποίο θα ήταν δυσκολότερο να αποπληρώσει σε υποτιμημένες δραχμές. Και αν οι πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης την εγκαταλείψουν, τότε εκείνες που θα παραμείνουν σε έναν σκληρό πυρήνα θα δουν τις εξαγωγές τους να πλήττονται από ένα ισχυρό νόμισμα, όπως συνέβη με την Ελβετία και το ισχυρό φράγκο, είπε.

«Αντιλαμβάνομαι ότι συζητιέται αυτό το σενάριο, αλλά δεν είναι η καλύτερη (λύση)», είπε η Φέκτερ.

Από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Kurier μέσα στο σαββατοκύριακο, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε ότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ θα σταθούν δίπλα στην Αθήνα σε αυτή την ώρα ανάγκης της.
 
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει. Δεν το θέλουμε αυτό» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συνθήκη της ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Ερωτηθείσα αν οι υπουργοί θα υπογράψουν την εκταμίευση του νέου πακέτου τη Δευτέρα, εκτίμησε: «Θεωρώ ότι θα εγκρίνουν το πακέτο, αλλά υπό όρους. Τα χρήματα δεν μπορεί να ρέουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v