Ξεκινά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών συντάξεων

Με νέο τρόπο (που ουσιαστικά καταργεί το ποσοστό αναπλήρωσης) και πιθανότατα οδηγεί σε μείωση επικουρικών θα υπολογίζονται οι απολαβές των ασφαλισμένων στον τομέα της επικούρησης όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο (αρθρο 39) «το ΕΤΕΑ λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2001 με βάση

  • Ant1
Ξεκινά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών συντάξεων

Με νέο τρόπο (που ουσιαστικά καταργεί το ποσοστό αναπλήρωσης) και πιθανότατα οδηγεί σε μείωση επικουρικών θα υπολογίζονται οι απολαβές των ασφαλισμένων στον τομέα της επικούρησης όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο (αρθρο 39) «το ΕΤΕΑ λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-2000 για το χρόνο ασφάλισης από 1-1-2015 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών τηρούνται σε ατομικές μερίδες».

Πρακτικά δηλαδή κάθε ασφαλισμένος θα έχει ένα κουμπαρά στον οποίο θα μπαίνουν τα χρήματα που καταβάλει και με βάση αυτά θα προκύπτει η σύνταξη που θα λαμβάνει.

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) υπάγονται υποχρεωτικά:

α) οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ,

β) οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.
Το ΕΤΕΑ θα έχει έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και εργοδοτών. Το ποσό εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου.

Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Παράλληλα, θα έχει έσοδα από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των ταμείων – τομέων και κλάδων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, τις πρόσοδους περιουσίας καθώς και την απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών των υφιστάμενων εως σήμερα ταμείων.

Παράλληλα, ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v