Απορρίπτει τα περί νέων μέτρων ο Μόντι

«Δεν θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων για την επίτευξη του στόχου του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού το 2013», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για φέτος εκτιμά ότι η Ιταλία θα αντιμετωπίσει ύφεση της τάξης του 1,3%. «Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, διότι κατά την κατάρτιση των οικονομικών μέτρων του περασμένου Δε

  • Ant1
Απορρίπτει τα περί νέων μέτρων ο Μόντι

«Δεν θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων για την επίτευξη του στόχου του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού το 2013», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για φέτος εκτιμά ότι η Ιταλία θα αντιμετωπίσει ύφεση της τάξης του 1,3%. 

«Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, διότι κατά την κατάρτιση των οικονομικών μέτρων του περασμένου Δεκεμβρίου είχαμε λάβει υπ’ όψιν μας τυχόν αρνητικές προβλέψεις», δήλωσε ο Μόντι. 

Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, ο Μόντι τόνισε επίσης ότι «η Ιταλία και η Ισπανία, για να μπορέσουν να βγουν από την οικονομική ύφεση, βασίζονται, όχι μόνο στα έργα που γίνονται μέσα στο σπίτι τους, αλλά και στην βελτίωση της ευρωπαϊκής πολυκατοικίας, ώστε να μπορέσει να γίνει φορέας ανάπτυξης». 

Κατά την άποψη του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «μια υγιής δόση ανταγωνισμού θα δημιουργούσε περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας για τους νέους και θα έδινε μια σημαντική συμβολή στη μείωση των τιμών».  

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι αφήνει την πρωτοβουλία στο ιταλικό κράτος, να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της εποπτείας που ζήτησε η Ρώμη. «Εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο Τζέρι Ράις, διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

«Η ενισχυμένη εποπτεία της ιταλικής οικονομίας, όπως αυτή αποκλήθηκε, είναι καθ’ ολοκληρίαν μια πρωτοβουλία που θα λάβει η ίδια η ιταλική κυβέρνηση», υπενθύμισε. Ενθαρρυμένη από τους εταίρους στην G20, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου να υπαχθεί στο καθεστώς εποπτείας από το ΔΝΤ, όσον αφορά την οικονομική πολιτική υπό το πρίσμα του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Τότε, έγινε λόγος για «τριμηνιαίες εκθέσεις» που θα συντάσσονται από το ΔΝΤ για την ιταλική οικονομία. Όταν στη διάρκεια του Νοεμβρίου η πρωθυπουργία αναλήφθηκε από τον Μάριο Μόντι που έκανε υπουργούς τεχνοκράτες, επακολούθησε τον επόμενο μήνα η επίσκεψη στη Ρώμη μιας αντιπροσωπείας του ΔΝΤ. Έκτοτε από το ΔΝΤ δεν έγινε κάτι που να παραπέμπει στη διαδικασία της εποπτείας, αλλά έγιναν κάποια θετικά σχόλια εκπροσώπων του ΔΝΤ για τα πρώτα δείγματα γραφής οικονομικής πολιτικής της υπό τον Μόντι κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Ράις στις αρχές Φεβρουαρίου συνεχάρη την κυβέρνηση Μόντι για το ότι φροντίζει να μειωθεί το δημόσιο χρέος με τις ενέργειές της, ενώ εξισορροπεί συγχρόνως τα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v