Στην Ευρώπη τα φώτα της G20

Η Ευρώπη, η επισφαλής οικονομική κατάστασή της και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται στο Μεξικό. Οι εκπρόσωποι των είκοσι πλούσιων και αναδυόμενων χωρών συναντιούνται στην πρωτεύουσα του Μεξικού για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται απ

  • Ant1
Στην Ευρώπη τα φώτα της G20

Η Ευρώπη, η επισφαλής οικονομική κατάστασή της και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται στο Μεξικό. Οι εκπρόσωποι των είκοσι πλούσιων και αναδυόμενων χωρών συναντιούνται στην πρωτεύουσα του Μεξικού για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την ένταση στις αγορές και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Το θέμα του ελληνικού χρέους και οι ενέργειες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν τους υπουργούς και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. «Κανείς δεν θέλει να παρατείνεται επ’ άπειρον η κρίση», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. «Είναι βασικό οι ευρωπαϊκές αρχές να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Έτσι θα δοθεί μια θετική ώθηση, καθώς οι επιχειρήσεις θα ενδιαφέρονται να επενδύσουν, τα νοικοκυριά θα αυξήσουν τις δαπάνες τους και οι επενδυτές θα ξαναβρούν το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος», πρόσθεσε.

Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τριών χωρών της Ευρωζώνης που μετέχουν στη G20 (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) αναμένεται ότι θα διαβεβαιώσουν τους εταίρους τους πως θα ενισχύσουν την «άμυνά» τους απέναντι στην επέκταση της κρίσης. Οι υπουργοί όλων των χωρών κάνουν λόγο για ένα «τείχος ασφαλείας». Όμως, από αυτήν την άποψη, το χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται αυτή η σύνοδος της G20 δεν είναι το ιδανικότερο: θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 και 2 Μαρτίου, η οποία θα πρέπει να καθορίσει το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) που θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση αυτή. «Λένε ότι το τείχος ασφαλείας θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο. Όμως απέχουμε μόλις λίγες ημέρες από τον Μάρτιο. Καθημερινά, το κόστος της ανασφάλειας και της αναποφασιστικότητας είναι τεράστιο», είπε το Σάββατο.

Νταλάρα: «Προαναγγελθέν δυστύχημα το αμερικανικό έλλειμμα»

Η αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ θα αποτελέσει καταστροφή για όλο τον κόσμο εάν η Ουάσινγκτον δεν κινητοποιηθεί για να λύσει το πρόβλημα, υποστήριξε εξάλλου ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

«Βλέποντας το αμερικανικό έλλειμμα, έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για προαναγγελθέν δυστύχημα. Όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Νταλάρα, ο οποίος επίσης συμμετέχει στη σύνοδο. «Οι χώρες που δεν έχουν την ωριμότητα να χειριστούν τις οικονομικές υποθέσεις τους όσο καλά θα έπρεπε, και αυτό περιλαμβάνει τις περισσότερες από αυτές, θα ανακαλύψουν ότι ο κόσμος ενέχει κινδύνους. Επειδή αυτές οι χώρες θα αναμένουν μια ψυχρολουσία από τις αγορές. Και εμείς ξέρουμε πως όταν γίνει αυτό, η ψυχρολουσία δεν θα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά την παγκόσμια οικονομία», συνέχισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2011 το ΑΕΠ της χώρας και θα φτάσει φέτος το 107% του ΑΕΠ. 

Το κείμενο των αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 16:30 της Κυριακής τοπική ώρα (00:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v