Ρωσία: «Άνισες» οι εκλογές σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές

Υπέρμετρη προβολή του Πούτιν από τα ΜΜΕ και επηρεασμό των ψηφοφόρων με δημόσιους πόρους, αναφέρουν στην έκθεση τους οι διεθνείς παρατηρητές

  • Real.gr
Ρωσία: «Άνισες» οι εκλογές σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές
 Άνισους όρους, για τους συνυποψήφιους του Πούτιν, στην προεκλογική εκστρατεία και επηρεασμό των ψηφοφόρων με δημόσιους πόρους, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, "βλέπουν" διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι όμως δεν αναφέρονται σε «νοθεία».

Η πολυπληθής ομάδα των διεθνών παρατηρητών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) υποστηρίζουν οι θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν υπερπροβλήθηκαν στα ΜΜΕ- σε σχέση με τον τηλεοπτικό χρόνο που δόθηκε στους άλλους υποψήφιους - και ότι οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από την προεκλογική χορήγηση δημόσιων πόρων.

«Οι ψηφοφόροι δεν είχαν πολλές επιλογές ενώ ο ανταγωνισμός, στην προεκλογική περίοδο, υπήρξε άνισος» υποστήριξε ο επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ολλανδός βουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς, Τίνι Κοξ.

Οι διεθνείς παρατηρητές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εκλογές αυτές ήταν πολύ πιο ζωντανές και η συμμετοχή των εκλογέων υψηλότερη. Επισημαίνουν ακόμα ότι υπήρξαν διαδικαστικές παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων, στο 1/3 περίπου των εκλογικών τμημάτων. Απέφυγαν όμως να κάνουν λόγο για αποδεδειγμένη «νοθεία».

Η επικεφαλής της αποστολής των εκλογικών παρατηρητών του Γραφείου των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, πρέσβης Χάιντι Ταλιαβίνι, αναγνώρισε την μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας αμφισβητεί την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v