Φουντώνει ο πόλεμος για την πατάτα

Η πατάτα Νευροκοπίου πωλείται σε τιμές χονδρικής σε δεκάδες περιοχές της χώρας, την ώρα που οι παραγωγοί καταγελούν ότι δέχονται απειλές από τους μεσάζοντες - VIDEO

  • Real.gr
Φουντώνει ο πόλεμος για την πατάτα
Τριγμούς στο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα έχει προκαλέσει το «κίνημα της πατάτας», το οποίο δυναμώνει μέρα με την ημέρα και επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, το «κίνημα» αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική καθώς δεν σταματά στην διάθεση φτηνής πατάτας, αλλά θα επεκταθεί- κατά τα φαινόμενα- και σε άλλα προϊόντα όπως ρύζι και φασόλια , χωρίς να αποκλείεται η διάθεση φθηνών αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

Μάλιστα, η Βέροια μπαίνει στη «μάχη» της φτηνής πατάτας παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, κάνοντας όμως ένα ακόμη βήμα μπροστά. Το ερχόμενο Σάββατο, μαζί με τις πατάτες Νευροκοπίου, οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού Ημαθίαςθα διαθέσουν ντόπια και φτηνά ακτινίδια ενώ έπεται συνέχεια με φασόλια, ρύζι, λάδι κ.λπ.

Με αφορμή το «κίνημα της πατάτας», η Κεντρική Αγορά Αθηνών αποφάσισε να ρίξει κατά 20% τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, σε σχέση με τη λιανική αγορά. Έτσι οι καταναλωτές που θα προτιμήσουν την κεντρική Λαχαναγορά, θα μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα σε συσκευασίες και σε τιμές χονδρικής.

Η πατάτα Νευροκοπίου έχει φθάσει σε τιμές χονδρικής σε δεκάδες περιοχές της χώρας, την ώρα που οι παραγωγοί καταγελούν ότι δέχονται απειλές από τους μεσάζοντες .



Στον χορό του «κινήματος της πατάτας» μπαίνουν όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής , που προσπαθούν να προμηθεύσουν τους πολίτες με βασικά αγαθά χωρίς μεσάζοντες.

- Δήμος Παλλήνης. 80.000 κάτοικοι σε Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα, έχουν κατακλύσει τα γραφεία και το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου. Σύντομα θα προμηθευτούν πατάτες με μόλις 28 λεπτά το κιλό.
- Δήμος Βύρωνα. Οι αιτήσεις για την πρώτη παραγγελία συμπληρώνονται έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου. Ο δήμος σκοπεύει να συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία και άλλα προϊόντα.
- Δήμος Γαλατσίου: Η συλλογή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου
- Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Η διάθεση των πατατών θα γίνει από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10.00 στην οδό Τριπόλεως 19 στην Αργυρούπολη, απέναντι από την είσοδο του κολυμβητηρίου.
- Δήμος Κηφισιάς : Οι πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι θα βρίσκονται στις 10 και 11 Μαρτίου από τις 08:00 το πρωί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Νέα Κηφισιά και στις οδούς Κηφισού, Ερυμάνθου, Αγραύλης και θα διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.



Εν τω μεταξύ, σχέδιο πώλησης αμνοεριφίων απευθείας στους καταναλωτές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, επεξεργάζεται, εν όψει του Πάσχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων. Στόχος είναι τα αμνοερίφια να πωληθούν απευθείας στους καταναλωτές στην τιμή μεταξύ των 6 έως με 7 ευρώ, έναντι 12 έως 14 ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι η τελική τιμή του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι.

Παράλληλα, οι παραγωγοί ελαιόλαδου από την Κρήτη ετοιμάζονται να διαθέσουν κι εκείνοι λάδι στην αγορά μέσω ίντερνετ, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v