Συρία: Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας - Πτώματα ξένων βρέθηκαν στη Χομς - Η Air France αναστέλλει τις πτήσεις της

  • Real.gr
Συρία: Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό προϋποθέσεις
Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος συνόδευσε σήμερα την Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο στο προάστιο Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χόμς, από το οποίο όμως είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους κατοίκους του, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το Μπάμπα Αμρ "για περιοχές που ήδη είχε επισκεφθεί ο Ερυθρός Σταυρός και η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος του διεθνούς Oργανισμού Χισάμ Χασάν.

Η Έιμος εισήλθε στο Μπάμπα Αμρ αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε στην Δαμασκό. Νωρίτερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με την Έιμος, δήλωσε ότι η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μία ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ με την προϋπόθεση να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας .

Η Συρία κάνει ό,τι μπορεί για να μεταφέρει τρόφιμα και ιατρική βοήθεια στους πολίτες παρά "το βάρος που πρέπει να αντιμετωπίσει εξαιτίας των άδικων κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι δυτικές και οι αραβικές χώρες και οι οποίες πλήττουν τον πληθυσμό", πρόσθεσε ο Μουάλεμ σύμφωνα με το πρακτορείο Sana.



Από την πλευρά της, η Έιμος δήλωσε στον Μουάλεμ ότι στόχος της επίσκεψής της είναι να ελέγξει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να δοθούν στον πληθυσμό είδη πρώτης ανάγκης. 

Παράλληλα , και η Ρωσία κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση και τους αντάρτες της Συρίας να τερματίσουν "άμεσα" τη βία και να διευκολύνουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την άφιξη των απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Είναι αναγκαίο "να τερματιστεί άμεσα η βία απ' όπου και αν προέρχεται", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ με τον Σύρο πρεσβευτή στη Μόσχα. Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίστηκε ότι "είναι ζωτική ανάγκη να επιλυθούν τα σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα στη Συρία".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος υφυπουργός και ο Σύρος διπλωμάτης εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην αποστολή του Κόφι Άναν και της Βάλερι Έιμος στη Συρία.

Πτώματα ξένων βρέθηκαν στη Χομς - Η Air France αναστέλλει τις πτήσεις της

Οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι βρήκαν πολλά πτώματα ξένων στη Χομς, στην κεντρική Συρία, στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, μεταξύ των οποίων ενός Ευρωπαίου τον οποίο κατηγορούν ότι βοήθησε τους εξεγερμένους και έφερε το διαβατήριο του Ισπανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Εσπινόσα, γράφουν σήμερα οι συριακές εφημερίδες.

Την είδηση έδωσε στην συριακή εφημερίδα "Αλ Ουατάν" ειδικός των υπηρεσιών ασφαλείας , ο οποίος δήλωσε: "Πολλά πτώματα βρέθηκαν στη Μπάμπα Αμρ , τα οποία δεν ανήκουν σε Σύρους. Το μεγαλύτερο μυστήριο όμως είναι η σορός ενός Ευρωπαίου, ο οποίος είχε στην κατοχή του το διαβατήριο και τη δημοσιογραφική ταυτότητα του κ. Εσπινόσα ".

Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας Ελ Μούντο Χαβιέρ Εσπινόσα είχε φύγει από την Μπάμπα Αμρ στις 29 Φεβρουαρίου για το Λίβανο, αφού επέζησε των βομβαρδισμών στους οποίους σκοτώθηκαν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ στις 22 Φεβρουαρίου.

Η Μπάμπα Αμρ βομβαρδιζόταν επί ένα μήνα από τις συριακές δυνάμεις, οι οποίες πήραν τον έλεγχό της την Πέμπτη, προκαλώντας το θάνατο περίπου 700 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στο μεταξύ η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της στη Δαμασκό λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η Γαλλία έκλεισε επισήμως την πρεσβεία της στη Δαμασκό την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v