Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Η Αραβική Άνοιξη αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, σύμφωνα με το IISS

Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης αποκάλυψαν μία «άνευ προηγουμένου προθυμία» αρκετών αραβικών κυβερνήσεων να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά τους.

  • Real.gr
Βρετανία: Η Αραβική Άνοιξη αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, σύμφωνα με το IISS
Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης αποκάλυψαν μία «άνευ προηγουμένου προθυμία» αρκετών αραβικών κυβερνήσεων να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένα αμυντικό think-tank με έδρα το Λονδίνο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως παραδείγματα αυτής της νέας τάσης.

Και οι δύο χώρες έστειλαν στρατεύματα στη διάρκεια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ενώ η επέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν «επέδειξε μία διαφορετική μορφή στρατιωτικού ακτιβισμού», όπως αναφέρει το IISS στην ετήσια έκθεσή του «Η στρατιωτική ισορροπία» (The Military Balance).

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι το πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναδιαμορφώνονται με τις μακροχρόνιες αντιλήψεις για την ισορροπία των περιφερειακών δυνάμεων και τις στρατιωτικές τους ικανότητες να τίθενται υπό αμφισβήτηση», επεσήμανε ο IISS.

Το Ινστιτούτο σχολίασε, επίσης, στην έκθεσή του τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών που κυβερνούν πολλές από τις χώρες της περιοχής, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώθηκαν.

«Ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι ότι αυτό που στα χαρτιά έμοιαζε με ακριβές και σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για σχετικά μικρούς πυρήνες ευνοούμενων και καλά εξοπλισμένων στρατευμάτων, ο βασικός στόχος των οποίων είναι να ενισχύουν τα καθεστώτα», αναφέρεται στην έκθεση του IISS.

Επιπλέον το ποσοστό της εμπλοκής μελών των αρχουσών οικογενειών στις ένοπλες φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη στάση τους απέναντι στα κινήματα αμφισβήτησης.

«Στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν όπου οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμειναν ενωμένες και αντιστάθηκαν, συγγενείς των κυβερνώντων κατείχαν θέσεις- κλειδιά», επισημαίνει το Ινστιτούτο.

«Στην Τυνησία και την Αίγυπτο, όπου δεν υπήρχαν συγγενείς των κυβερνώντων σε υψηλές θέσεις του στρατού και της αστυνομίας, ο τακτικός στρατός διαχώρισε τη θέση του από τα καθεστώτα», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v