Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία-IISS: Μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα καθυστερούσε μόνο το πυρηνικό του πρόγραμμα

Μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καθυστερούσε μόνον κατά μερικά χρόνια την ανάπτυξη του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της χώρας αυτής.

  • Real.gr
Βρετανία-IISS: Μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα καθυστερούσε μόνο το πυρηνικό του πρόγραμμα
Μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καθυστερούσε μόνον κατά μερικά χρόνια την ανάπτυξη του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της χώρας αυτής, προειδοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Κατά την παρουσίαση στο Λονδίνο της ετήσιας έκθεσής του για την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο, ο γενικός διευθυντής του IISS Τζον Τσίπμαν σημείωσε ότι μια ισραηλινή προληπτική επίθεση θα μπορούσε επίσης να έχει ως αντίκτυπο την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της Τεχεράνης να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα αυτό.

«Η άποψη των περισσότερων στρατιωτικών ειδικών είναι ότι οποιαδήποτε επίθεση--είτε πρόκειται για επιδρομή, είτε για στρατιωτική εκστρατεία--θα καθυστερούσε μόνο ένα τέτοιο απόκτημα (πυρηνικό όπλο) και θα μπορούσε βεβαίως να παρακινήσει το καθεστώς, μόλις αναδιοργανωνόταν, να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα προς τον σκοπό αυτόν», σημείωσε.

Ο Τσίπμαν προσέθεσε ότι «μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να διευθύνουν μια στρατιωτική εκστρατεία» που θα είναι αποτελεσματική και ότι το Ισραήλ έχει μόνον τη δυνατότητα να κάνει επιθέσεις.

«Κατά την άποψή μου, μόνον μια στρατιωτική εκστρατεία θα προσέφερε τη δυνατότητα να καθυστερήσει σημαντικά η απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν», υπογράμμισε.

Οι δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι το Ιράν εργάζεται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου χρησιμοποιώντας την κάλυψη του πυρηνικού του προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτό το διαψεύδει η Τεχεράνη. Το Ισραήλ έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις απειλές για μια στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να συντελέσει μη αναστρέψιμες προόδους στο πρόγραμμα αυτό.

Ο Τζον Τσίπμαν σημείωσε ότι μια τέτοια ισραηλινή επίθεση δεν είναι πολύ πιθανή φέτος, λόγω των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ότι δεν θα απέκλειε την προσφυγή στη βία ως έσχατη λύση, αλλά ότι προτάσσει τη διπλωματική οδό και τις κυρώσεις για την αποτροπή της Τεχεράνης.

«Η Ουάσινγκτον κάλεσε (το Ισραήλ) να δείξει ανοχή, καθώς το Ιράν δεν έχει φτάσει στο σημείο να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και τα αεροπορικά πλήγματα δεν θα καθυστερούσαν το ιρανικό πρόγραμμα παρά μόνον για μερικά χρόνια και οι κυρώσεις πρόκειται να έχουν πραγματικές επιπτώσεις στο Ιράν», συνόψισε ο επικεφαλής του IISS.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αν το Ιράν πραγματοποιούσε τις απειλές του για το κλείσιμο των στρατηγικών Στενών του Χορμούζ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χάρη στη ναυτική τους παρουσία στη ζώνη «θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν γρήγορα το εκ νέου άνοιγμά τους».

Τέλος ο Τσίπμαν σημείωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες επιδίδονται σε απάντηση σε σημαντικές αγορές στρατιωτικού υλικού.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v