Παρά τις περικοπές κάποιοι παίρνουν αυξήσεις

Προκλητικές αυξήσεις σε δικηγόρους του Δημοσίου και των ανεξάρτητων αρχών την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις. Διαβάστε την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Real.gr
Παρά τις περικοπές κάποιοι παίρνουν αυξήσεις
Αυξήσεις - πρόκληση αποφασίστηκαν για τους δικηγόρους του Δημοσίου, το επιστημονικό και τους δικηγόρους των Ανεξάρτητων Αρχών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1 Νοεμβρίου 2011, την στιγμή που τον «λογαριασμό» του Μνημονίου πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που καλούνται να αποδεχθούν νέες μειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα η Κοινή Απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνου Ρόβλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, προβλέπεται ότι οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου αυξάνονται από 10 έως 15%, σε βάθος τριετίας καθώς και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων που εργάζονται σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση με ημερομηνία που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 498 και ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012, οι μισθοί αυξάνονται με την κατάταξη των δικηγόρων στα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια. (Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ)

Αναλυτικότερα οι δικηγόροι που εργάζονται στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ λαμβάνουν:

• Οι δικηγόροι που μπορούν να παρασταθούν στο Πρωτοδικείο παίρνουν τον μισθό του δεύτερου μισθολογικού κλιμακίου του Ε’ βαθμού δηλαδή 1.250 ευρώ

• Οι δικηγόροι που μπορούν να παρασταθούν στο Εφετείο παίρνουν τον μισθό του δεύτερου μισθολογικού κλιμακίου του Γ’ Βαθμού δηλαδή 1.437,20 ευρώ

• Οι δικηγόροι που μπορούν να παρασταθούν στον Άρειο Πάγο παίρνουν τον μισθό του Β’ Βαθμού δηλαδή 1.906 ευρώ.

Έτσι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο οι αυξήσεις θα δοθούν με βάση τον νόμο 4024/2011 ως εξής:

α) Εφόσον η μηνιαία αύξηση είναι μέχρι του ποσού των πενήντα (50) ευρώ, αυτή καταβάλλεται άμεσα με την έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

β) Εφόσον η αύξηση είναι μεγαλύτερη των πενήντα (50) ευρώ και μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ, η αύξηση καταβάλλεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

γ) Εφόσον η αύξηση είναι μεγαλύτερη των εκατό (100) ευρώ, καταβάλλεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, θα εισπράττουν και επίδομα χρόνου εργασίας (χρονοεπίδομα) ύψους 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας που υπολογίζεται από την ημέρα που θα εγγραφούν στα Μητρώα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Να σημειωθεί ότι για το Δημόσιο προβλέπεται αύξηση 2% ανά διετία σε σχέση με το προηγούμενο κλιμάκιο και τα μισθολογικά κλιμάκια των βαθμών Α και Β αποδίδονται ανά τριετία και όχι ανά διετία όπως ισχύει για τους δικηγόρους με βάση την απόφαση.

Παράλληλα στους δικηγόρους που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας θα καταβληθεί το επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 250 ευρώ και σε όσους έχουν θέση προϊσταμένου διεύθυνσης νομικής υπηρεσίας 400 ευρώ.

Τα επιδόματα οικογενειακής παροχής (τέκνων) και αδείας αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα θα δοθούν με τις περικοπές που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Χρυσάφι» κοστίζουν οι Ανεξάρτητες Αρχές


Αστρονομικά ποσά προβλέπονται και για τις Ανεξάρτητες Αρχές αφού μόνο σε έναν χρόνο δόθηκαν περισσότερα από 136 εκατ. ευρώ. Μετά τα υψηλά ενοίκια για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 Αρχές που αγγίζουν για τον έναν χρόνο τα 5 εκατ. ευρώ και τις αμοιβές- «ρετιρέ» των προέδρων και των αντιπροέδρων τους που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ήταν η σειρά των δικηγόρων και του επιστημονικού προσωπικού.

Έτσι με δεύτερη Κοινή Απόφαση που δημοσιεύεται στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς των έμμισθων δικηγόρων και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει τον βασικό μισθό του Α’ Βαθμού στο Δημόσιο δηλαδή τα 2.096,9 ευρώ! Οι αυξήσεις που προκύπτουν θα δοθούν και αυτές σε βάθος τριετίας όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους δικηγόρους του Δημοσίου.

Οι δικηγόροι των Ανεξάρτητων Αρχών θα εισπράττουν και επίδομα χρόνου εργασίας ύψους 2% επί του βασικού μισθού, το οποίο θα χορηγείται αυτοδικαίως ανά διετία από την ημερομηνία εγγραφής τους στα Μητρώα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό αλλά και τους δικηγόρους των Ανεξάρτητων αρχών θα καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα οικογενειακής παροχής (τέκνων) και αδείας αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα με τις περικοπές που ισχύουν σε όλο το Δημόσιο.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v