Διεθνείς αντιδράσεις για την σφαγή στο Αφγανιστάν

Η Ρωσία, «σοκαρισμένη», ζητά την τιμωρία των ενόχων – Συλληπητήρια Μέρκελ στον Καρζάι- Στήριξη στο ΝΑΤΟ από την Βρετανία

  • Real.gr
Διεθνείς αντιδράσεις για την σφαγή στο Αφγανιστάν
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τη σφαγή 16 Αφγανών αμάχων από τα πυρά ενός Αμερικανού οπλίτη, και ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να φροντίσει ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η Ρωσία είναι βαθιά σοκαρισμένη από τη σφαγή αμάχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, από έναν Αμερικανό στρατιώτη», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κονσταντίν Νταλγκόφ.


Δέκα έξι Αφγανοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά αμερικανού στρατιώτη που άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους τα ξημερώματα της Κυριακής πριν παραδοθεί στις αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές. Στα θύματα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες.

«Τούτη η απάνθρωπη πράξη αξίζει να τοποθετηθεί στην κατηγορία των πιο σοβαρών εγκλημάτων που διαπράττονται στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων», τονίζει η ίδια πηγή. «Ευελπιστούμε πως οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά και πως η διεθνής στρατιωτική διοίκηση θα λάβει επαρκή μέτρα για μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.


Η σφαγή των 16 αμάχων σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν,  με αφορμή το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε μια αμερικανική βάση

 "Σοκαρισμένη και συντετριμμένη" από τη σφαγή 16 Αφγανών αμάχων από έναν Αμερικανό στρατιώτη δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, υποσχόμενη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.Νωρίτερα το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανός στρατιώτης θα δικαστεί για τους φόνους των 16 αμάχων , δηλώνοντας πως οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις θα εξασφαλίσουν πως θα υπάρξουν πλήρεις νομικές συνέπειες .

Το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν δήλωσε πως η υπομονή του αφγανικού λαού έχει εξαντληθεί επειδή δεν έχει κανέναν έλεγχο επί των ξένων στρατιωτών στη χώρα, ενώ ζήτησε η δίκη των υπευθύνων για την σφαγή , να διεξαχθεί δημόσια στο Αφγανιστάν.

Συλληπητήρια Μέρκελ στον Καρζάι

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε γερμανική στρατιωτική βάση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποχώρηση ως το 2014 των γερμανικών στρατευμάτων που είναι σταθμευμένα στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ.



Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να πούμε ότι "μπορούμε σήμερα να αποχωρήσουμε από εδώ. Γι' αυτό δεν μπορώ να πω ούτε αν θα τα καταφέρουμε ως το 2013/2014", δήλωσε η Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, στον οποίο υπέβαλε τα συλλυπητήριά της για το φόνο των 16 αμάχων.

Στήριξη στο ΝΑΤΟ από την Βρετανία

Η σφαγή των 16 αμάχων στο Αφγανιστάν- αν και είναι «αποκρουστική» δεν θα πρέπει να επηρεάσει την "πολύ καλή δουλειά" που κάνουν οι Σύμμαχοι στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε το γεγονός φρικαλέο, εξέφρασε τα συλληπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων αλλά ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από την προβλεπόμενη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών του.

"Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην επηρεαστεί η πολύ καλή δουλειά που κάνουν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλες δυνάμεις της Isaf", συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα αναλάβουν σταδιακά την ασφάλεια της χώρας μέχρι το 2014.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v