Στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο

Στοχευμένες απομακρύνσεις από το Δημόσιο ζητά η τρόικα, που αναφέρει ότι 15.000 υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στην εφεδρεία πριν την απόλυση τους.

  • Real.gr
Στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο
Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο αναμένεται να δουν 15.000 υπάλληλοι μέσω της εφεδρείας κατ’ απαίτηση της τρόικας που ζητά στοχευμένες απομακρύνσεις στο Δημόσιο, ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Στο κείμενο της έκθεσης τους για το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας καταγράφουν την αποτυχία του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις στο Δημόσιο και κάνουν πλέον ανοιχτή αναφορά σε απολύσεις για 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να ενταχθούν στην εφεδρεία.

«Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευση της να μειώσει την απασχόληση στο δημόσιο έως τουλάχιστον 150.000 άτομα το διάστημα 2011-2015. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αναμένεται να εφαρμοστεί αυστηρά ο υπάρχων αριθμητικός κανόνας μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, να μειωθεί η απασχόληση συμβασιούχων και να μεταφερθούν στην εργασιακή εφεδρεία 15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού πριν την απόλυση τους» γράφει η τρόικα στην πολυσέλιδη έκθεση της.

Σύμφωνα με στοιχεία της τρόικα, περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν φύγει από τον δημόσιο τομέα μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, ενώ μόλις 630 υπάλληλοι έχουν ενταχθεί στην εφεδρεία μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων φορέων.

«Η αποστολή της τρόικας υπογράμμισε ότι η μείωση του προσωπικού δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο αλλά μόνο με στοχευμένη προσέγγιση για να αναγνωριστούν οι πλεονάζοντες κα/ή οι υπεράριθμοι υπάλληλοι σε διαφορετικές μονάδες ή τμήματα με διοικητική αλληλοεπικάλυψη» υπογραμμίζει το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

Έτσι γίνεται αντιληπτό και από τις επισημάνσεις της τρόικας ότι πριν ληφθούν μέτρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και η σχετική έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης που θα καταγράφει το πλεονάζον προσωπικό, που αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Τα σχέδια για το προσωπικό σε κάθε υπουργείο και σε κάθε δημόσια οντότητα θα περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, ακύρωση των κενών θέσεων και ανακατανομή του εξειδικευμένου προσωπικού σε περιοχές προτεραιότητας και λαμβάνει υπόψιν την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα. Τα σχέδια για το προσωπικό και τα μηνιαία στοιχεία για τις κινήσεις του προσωπικού αρκετών από τα τμήματα του δημοσίου θα δημοσιεύονται στο ίντερνετ» σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον έως το τέλος του Ιουνίου του 2012 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει μείωση έως 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που θα ισχύσει από την 1 Ιουλίου 2012.

Εντός του Μαρτίου η αξιολόγηση

Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων με τη μείωσή των δομών τους, κατά 30%, και εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Ο Δημήτρης Ρέππας έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες από 5.427, που είναι σήμερα, σε 3.567, ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, να διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, σε χρόνο και αποτελεσματικότητα, και βεβαίως, να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει και μείωση των θέσεων. «Η μείωση αφορά τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων και μόνο» σημείωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη διαδικασία της αλλαγής των οργανογραμμάτων, εκτός από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v