Τον κατηγορούν για κατασπατάληση πόρων

Ο Ιρανός πρόεδρος κλήθηκε να προσέλθει στο κοινοβούλιο όπου δέχτηκε τα πυρά των βουλευτών που εμφανίζονται απογοητευμένοι από την απόδοσή του

  • Real.gr
Τον κατηγορούν για κατασπατάληση πόρων
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κλήθηκε να προσέλθει στο κοινοβούλιο όπου δέχτηκε τα πυρά των βουλευτών που εμφανίζονται απογοητευμένοι από την απόδοσή του, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Αχμαντινεζάντ συνοδευόταν από αρκετούς υπουργούς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, έχοντας κληθεί τον περασμένο μήνα από μια ομάδα αντιπάλων του βουλευτών.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος που καλείται από το κοινοβούλιο στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος κατηγορείται ευρέως για κατασπατάληση πόρων και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η άρση της κρατικής βοήθειας για τα τρόφιμα και τα καύσιμα έχει ως αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου προσπαθούν να φέρουν τον Αχμαντινεζάντ ενώπιον του κοινοβουλίου εδώ και μήνες εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της οικονομίας και του επαναδιορισμού του υπουργού Πληροφοριών τον οποίο είχε αποπέμψει ο Αχμαντινεζάντ από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του, ο πρόεδρος δήλωσε στο IRNA: "Είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Ο Αχμαντινεζάντ ξεκουράζεται στο σπίτι του. Ορισμένοι φίλοι μου με έχουν επανειλημμένως συμβουλεύσει να ξεκουράζομαι. Σε αυτή την κυβέρνηση, η δουλειά δεν έχει σταματήσει ούτε για μια ημέρα".

Ο πρόεδρος υποβάθμισε την ιστορική σημασία της συνεδρίασης λέγοντας ότι πρόκειται για δικαίωμα του κοινοβουλίου και δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

"Ημουν έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις πριν από τις εκλογές", είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές. "Αλλά έκρινα ότι μπορεί να είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα και τότε θα το χρεωνόμουν. Είμαι ο πρώτος που τα χρεώνεται", είπε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αχμαντινεζάντ κατηγορήθηκε επίσης για οικονομικές ατασθαλίες στη χρηματοδότηση του υπογείου σιδηροδρόμου της Τεχεράνης και ερωτήθηκε για την εγκυρότητα των κυβερνητικών στοιχείων που δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο διάστημα 2009-2010.

Οι επιθέσεις κατά του Αχμαντινεζάντ πυροδοτήθηκαν εν μέρει εξαιτίας της ρήξης στις σχέσεις του με τον Χαμενεΐ που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.

Οι πιστοί του Χαμενεΐ άρχισαν να υπονομεύουν την προεδρία κατηγορώντας τους συμβούλους του Αχμαντινεζάντ ότι αμφισβητούν την εξουσία του ανώτατου ηγέτη και απειλούν τα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v