Κοινό μέτωπο για Ιράν και Αφγανιστάν

ΗΠΑ και Βρετανία θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο Ιράν και υποστηρίζουν το συμφωνημένο σχέδιο μετάβασης στο Αφγανιστάν

  • Real.gr
Κοινό μέτωπο για Ιράν και Αφγανιστάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξακολουθούν να βλέπουν ότι έχουν επαρκή "χώρο και χρόνο" για να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα .

Μετά από τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον- ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ - ο Ομπάμα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι ο ίδιος και ο Κάμερον συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο καθεστώς του Ιράν.

"Η τάση του Ιράν είναι να αναβάλλει και να καθυστερεί τις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις" δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος και ενθάρρυνε την Τεχεράνη να αδράξει την ευκαιρία των συνομιλιών με τους διεθνείς ηγέτες για να αποφευχθούν "ακόμη χειρότερες συνέπειες".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αυτή θα περάσει το επόμενο έτος σε ένα υποστηρικτικό ρόλο, πριν από την πλήρη αποχώρησή της το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.  "Αυτή τη στιγμή, δεν περιμένω κάποια ξαφνική αλλαγή στο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει. Έχουμε ήδη αποσύρει 10.000 από τους στρατιώτες μας. Έχουμε προβλέψει την απόσυρση άλλων 23.000 έως το καλοκαίρι", σημείωσε ο Ομπάμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε από την πλευρά του στον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα στο Αφγανιστάν. "Η Βρετανία πολεμά στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών από την αρχή της σύγκρουσης το 2001. Έχουμε ακόμα 9.500 στρατιώτες εκεί. Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή και θα το πράξουμε με υπευθυνότητα", τόνισε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμα στην κοινή του γραμμή για την επίλυση της κρίσης στην Συρία. Ο Κάμερον είπε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στη βίαιη αναταραχή στη Συρία, και ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια επανάσταση είναι αναπόφευκτοι, εάν ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίσει την καταστολή.

Σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Washington Post αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσαν  ότι είναι "περήφανοί για τις προόδους που έχουν σημειωθεί" στο Αφγανιστάν "για την εξάρθρωση της αλ Κάιντα, τον περιορισμό της δράσης των Ταλιμπάν και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων" και σημειώνουν ότι έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά το αφγανικό ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v