Ποιος ήθελε να δολοφονήσει τον Καραμανλή;

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών και τα ταξίδια στη Μόσχα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ το δημοσίευμα της Realnews.

  • Real.gr
Ποιος ήθελε να δολοφονήσει τον Καραμανλή;
Των Σωτήρη Σταθόπουλου, Αννας Κανδύλη

Συγκεκριμένες ημερομηνίες και γεγονότα αναμένεται να διερευνήσει σε βάθος η Δικαιοσύνη σχετικά με τις διώξεις που απήγγειλε η εισαγγελία για το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο ανακριτής θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τις απαγωγές επιχειρηματιών.

Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν έβαλε την υπόθεση στο αρχείο αλλά αποφάσισε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα, αποφασίζοντας μάλιστα ποινική δίωξη με βαρύτατες κατηγορίες, δείχνει και τη σοβαρότητα της υπόθεσης, εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι. Ο τακτικός ανακριτής, στον οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί η δικογραφία, θα διερευνήσει ποιοι εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και ποια άλλα γεγονότα συνδέονται με την επιχείρηση αυτή. Επίσης, εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών πως η όλη επιχείρηση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών και ποιοι άλλοι είχαν γνώση όλων αυτών των ενεργειών.

Σε εφέτη ανακριτή

Η δικογραφία, ωστόσο, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη συνέχεια να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης. Εκτός από την ενεργειακή πολιτική, οι δικαστικές Αρχές προσπαθούν να συνδυάσουν και άλλα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οπως τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, αφού είχαν προηγηθεί η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Μόσχα τον Απρίλιο του 2008 και το βέτο που είχε θέσει στο Βουκουρέστι εναντίον της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, τις οποίες αξιωματικοί της ΕΥΠ τις συνδυάζουν με τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούνιο, στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Ηταν η χρονιά που υπεγράφη και η διακρατική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Δεν αποκλείεται ο ανακριτής που θα αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης να καλέσει και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Κατόπιν εορτής...

Τα όσα αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ μετά από 9 ολόκληρους μήνες, καθώς δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Ολα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2009, όταν ένα στέλεχος της υπηρεσίας είχε φιλική σχέση με μία πηγή εκτός Ελλάδος που είχε πρόσβαση στις πληροφορίες της FSB και μας έδινε διάφορα στοιχεία, τα οποία βεβαίως τα συμμαζέψαμε και τα στείλαμε ως δελτία, άκρως απόρρητα δελτία πληροφοριών, στον πρωθυπουργό. Είχαμε λόγους να πιστεύουμε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που μας έδινε. Υπενθυμίζω, όμως, ότι τα όσα μας έλεγαν αφορούσαν τον Απρίλιο του 2008, δηλαδή 8 ή 9 μήνες νωρίτερα, αφού πήραμε στα χέρια μας τις εκθέσεις στις αρχές του 2009», σημείωσε ο Ιωάννης Κοραντής. Ο Καραμανλής είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για τα όσα ανέφεραν οι Ρώσοι πράκτορες.

Σε ένα από τα αποσπάσματα της απόρρητης έκθεσης ανέφεραν ότι «θα επιχειρηθεί πολιτική αποσταθεροποίηση, που υλοποιείται με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Επίσης, επιχειρηματική αποσταθεροποίηση, που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών. Κοινωνική αποσταθεροποίηση, που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Προβλήματα στην εξωτερική πολιτική».

Οι μάρτυρες

Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος, διοικητές και υπάλληλοι της ΕΥΠ, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άνδρες από την προσωπική ασφάλεια του Κώστα Καραμανλή είναι μεταξύ των μαρτύρων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας για το σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού. Η τελευταία κατάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, δόθηκε στις 2 Μαρτίου, χωρίς όμως από όλες αυτές τις μαρτυρίες να μπορέσει ο εισαγγελέας να εντοπίσει τους δράστες της απόπειρας. Από το υλικό, ωστόσο, που συγκέντρωσε ο Νικόλαος Ορνεράκης κατέληξε να ασκήσει δίωξη για «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, με στόχο τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Μια δίωξη που περιλαμβάνει αδικήματα τα οποία απαγγέλλονται για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v