Η ψηφιακή άγνοια κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ

Ιδιαίτερα δαπανηρή μπορεί να είναι η άγνοια χρήσης υπολογιστών καθώς και η έλλειψη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες...

  • Real.gr
Η ψηφιακή άγνοια κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ
Ιδιαίτερα δαπανηρή μπορεί να είναι η άγνοια χρήσης υπολογιστών καθώς και η έλλειψη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τβέντε της Ολλανδίας σχετικά με τις συνέπειες της έλλειψης γνώσεων χρήσης υπολογιστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ‘Ctrl Alt Delete: Lost productivity Caused by IT Problems and Inadequate Digital Skills at Work’, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία αφιερώνουν το 8% του χρόνου τους για να επιλύσουν θέματα σχετικά με την χρήση της Πληροφορικής στον εργασιακό χώρο ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 10% για υπαλλήλους με λιγότερες δεξιότητες.

Εκτός από τα μεγάλα ποσοστά της έρευνας, αξιοσημείωτη είναι η άγνοια των υπαλλήλων και των διευθυντών σε σχέση με το πρόβλημα, καθώς πιστεύουν ότι το επίπεδο γνώσης τους στη χρήση Η/Υ είναι αρκετό για την αποτελεσματική εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους- παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε ακολουθήσει την τυπική εκπαίδευση για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

O πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας E-skills και πρόεδρος του οργανισμού “Digi Digi Safe Proficient”, Ms Tineke Telenbos δήλωσε:«Το κόστος παραγωγικότητας των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι απαράδεκτο, ενώ αυξάνεται με την άγνοια του προβλήματος και την υπερεκτίμηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Οι εργοδότες πρέπει να διακρίνουν ποιες εφαρμογές και συστήματα επιφέρουν τις μεγαλύτερες απώλειες, και να προχωρήσουν στη λύση των προβλημάτων αυτών. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξετάζονται έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ο χρόνος απώλειας να μειωθεί».


ΠΗΓΗ: proho.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v