Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

Εντάθηκαν οι έλεγχοι για το παρεμπόριο την τελευταία εβδομάδα καθώς πραγματοποιήθηκαν 19 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα...

  • Real.gr
Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
Εντάθηκαν οι έλεγχοι για το παρεμπόριο την τελευταία εβδομάδα καθώς πραγματοποιήθηκαν 19 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνουν κατασχέσεις προϊόντων στους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αγ. Δημητρίου και Ηρακλείου Αττικής, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ελέγχων Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης συζητήθηκε και η κατάσταση στην αγορά ενόψει του Πάσχα και διαπιστώθηκε ότι ο συντονισμός με τις συναρμόδιες αρχές (ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) για να αποφευχθούν οι «ελληνοποιήσεις» κρεάτων, λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι υπάρχει η απαιτούμενη προσφορά για να διαμορφωθούν σε καλό επίπεδο οι τιμές και σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών οι τιμές στο κρέας εφέτος θα κυμανθούν χαμηλότερα κατά 10% με 15%.

Όπως αναφέρθηκε, η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό ημερών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία πολλών Δήμων της Αττικής διενήργησε 49 επιχειρήσεις ελέγχων σε εστίες παραεμπορίου και προχώρησε σε 40 επιτόπιες καταστροφές εκατοντάδων προϊόντων παράνομης διακίνησης, απομίμησης και αμφιβόλου ποιότητας.

Στη συνάντηση η υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τους ελεγκτές για την πορεία των ελέγχων, επισημάνθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη η δράση των μικτών κλιμακίων (με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εμπορίου, του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Δημοτικής Αστυνομίας), έγινε αναφορά από τους ελεγκτές στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση του έργου τους ενώ η υπουργός ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω στελέχωσης της υπηρεσίας με υπαλλήλους από άλλες θέσεις του δημοσίου μέσω μετατάξεων και σε περίπτωση που οι υπάλληλοι εντοπίζουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία δόθηκε εντολή να γίνεται έγγραφη αναφορά απευθείας στο δήμαρχο της περιοχής στην οποία διαπιστώθηκε το πρόβλημα.

Η υπουργός σημείωσε τη σημασία της ύπαρξης καθημερινών ελέγχων για την πάταξη του παραεμπορίου, ζήτησε να εκμεταλλεύονται οι υπάλληλοι στο έπακρο το στοιχείο του αιφνιδιασμού στους ελέγχους τους ώστε να γίνεται επιτόπια καταστροφή των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου μετά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, με το ν. 4038/2012 (αρ. 12) τροποποιήθηκε το καθεστώς σύστασης των Κλιμακίων Ελέγχου υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών, ώστε αυτό να γίνεται από τις Περιφέρειες και όχι από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διότι είχε παρατηρηθεί δυσλειτουργία ενώ με άλλη ρύθμιση προβλέπεται ότι τα πρόστιμα που θα εισπράττονται στο πλαίσιο των ελέγχων για το υπαίθριο εμπόριο θα επιστρέφουν στο φορέα που τα επέβαλλε για να αυτοχρηματοδοτείται η δράση των κλιμακίων ελέγχου (καύσιμα εργαλεία κλπ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v