Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο Παλ Σμιτ θα αποφασίσει μόνος του την παραίτησή του»

Ο πρόεδρος της είναι ο μόνος που θα αποφασίσει μια ενδεχόμενη παραίτησή του, δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

  • Real.gr
«Ο Παλ Σμιτ θα αποφασίσει μόνος του την παραίτησή του»
Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ που βρίσκεται στο επίκεντρο υπόθεσης λογοκλοπής για το διδακτορικό του, είναι ο μόνος που θα αποφασίσει μια ενδεχόμενη παραίτησή του, δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν σήμερα το πρωί στο δημόσιο ουγγρικό ραδιόφωνο MR1.

Ο Ορμπαν δήλωσε ότι προσωπικά, συνεργαζόταν με τον Σμιτ, τέταρτο πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της κομουνιστικής δικτατορίας το 1989-1990, και ότι στο θέμα τυχόν παραίτησής του "η απόφαση ανήκει μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο πρόεδρος Σμιτ απέσυρε στις 29 Μαρτίου το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Σεμελβάις, που χαρακτήρισε "λογοκλοπή" τη διατριβή του για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων πριν από 20 χρόνια.

Ένδειξη μιας πιθανής παραίτησης, η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο του προγράμματος του Παλ Σμιτ, όπως η επίσκεψη στη Βιένη για τα εγκαίνια μιας έκθεσης Ούγγρου καλλιτέχνη, ακυρώθηκε για σήμερα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ στη Βουδαπέστη από μια επίσκεψη στη Νότια Κορέα αλλά απέφυγε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο.

Το ουγγρικό εβδομαδιαίο έντυπο HVG είχε δημοσιεύσει στις αρχές Ιανουαρίου αποσπάσματα της διατριβής του Σμιτ που έμοιαζαν με μετάφραση κειμένου στα γαλλικά ενός Βούλγαρου ειδικού, του Νικολάι Γκεοργκίεφ: "Η επανάληψη της εργασίας του Βούλγαρου Γκεοργκίεφ στις 180 από τις 215 σελίδες της διδακτορικής διατριβής του Παλ Σμιτ εγείρει υποψία λογοκλοπής".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v