«Ναι» στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού

Η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού είναι πιθανή στο μέλλον για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, δηλώνει ο Μόντι.

  • Real.gr
«Ναι» στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού
Η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού είναι πιθανή στο μέλλον για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς τα κόμματα μαθαίνουν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.

"Εάν η κατάσταση το επιτάσσει ακόμη, φαντάζομαι ότι τα κόμματα θα είναι διατεθειμένα να εκμεταλλευθούν την ικανότητα διαλόγου που έχουν αποκτήσει, για να σκεφθούν ευρείες λύσεις, τη συγκρότηση μεγάλων συνασπισμών", δηλώνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών που κυβερνά την Ιταλία από τον Νοέμβριο.

Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε χθες το βράδυ με τους αρχηγούς των κομμάτων της πλειοψηφίας Αντζελίνο Αλφάνο (κεντρο-δεξιά), Πιερλουίτζι Μπερσάνι (αριστερά, Δημοκρατικό Κόμμα) και τον Πιερ Φερντινάντο Καζίνι (κέντρο) για να συζητήσουν για την μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

"Η συζήτηση είχε θετική κατάληξη, και η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν να επιτύχουν την ταχεία και αποτελεσματική έγκριση της μεταρρύθμισης στο κοινοβούλιο", αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η δύσκολη αυτή μεταρρύθμιση θα καταργήσει ορισμένα από τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης: έχει ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίσταση των συνδικάτων που φοβούνται ότι θα διευκολύνει τις απολύσεις.

Το σχέδιο βρίσκεται στα τελευταία στάδια επεξεργασίας του από την κυβέρνηση και θα παρουσιασθεί στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο "το συντομότερο δυνατόν", διευκρινίζει ο Μάριο Μόντι στη La Stampa.

"Το πολύ σημαντικό είναι η ταχύτητα με την οποία το κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην εξέτασή του... επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων", τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μεταρρύθμιση "θα δώσει ένα νέο μήνυμα εμπιστοσύνης προς το εξωτερικό", ώστε "οι μεγάλες επενδύτριες χώρες και οι επιχειρήσεις τους ... να θεωρήσουν προβλέψιμη και σταθερή την οικονομική πολιτική της Ιταλίας σε διάρκεια", λέει.

Σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, η επιστροφή της Ιταλίας στην οικονομική ανάπτυξη "δεν μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα".

"Εχουμε εργασθεί για να αποφύγουμε το χειρότερο: τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν και θα έχουν υφεσιακές συνέπειες, οι οποίες όμως πρέπει να συγκριθούν με το σενάριο της Ελλάδας και όχι με ένα σενάριο για μία οικονομική ανάπτυξη που δεν επιτεύχθηκε", τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v