Ικανοποίηση για τη δίκη των πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Η δίκη των πραξικοπηματιών του 1980 στην Τουρκία συνεχίσθηκε σήμερα στην Άγκυρα και ο Τύπος δεν κρύβει την ικανοποίησή του...

  • Real.gr
Ικανοποίηση για τη δίκη των πραξικοπηματιών στην Τουρκία
Η δίκη των πραξικοπηματιών του 1980 στην Τουρκία συνεχίσθηκε σήμερα στην Άγκυρα και ο Τύπος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βλέπει για πρώτη φορά τους υπεύθυνους ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια χώρα όπου από το 1960 έχουν σημειωθεί τρία πραξικοπήματα.

"Η Τουρκία έρχεται επιτέλους αντιμέτωπη με το πραξικοπηματικό παρελθόν της!", γράφει η εφημερίδα "Ταράφ", γνωστή για τις επικρίσεις της εναντίον του στρατιωτικού θεσμού.

Ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, αρχηγός της χούντας και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο τότε αρχηγός της αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, δικάζονται από κακουργιοδικείο, όμως δεν εμφανίσθηκαν κατά την έναρξη της δίκης τους χθες Τετάρτη, επειδή είναι πολύ ηλικιωμένοι και άρρωστοι.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση διήρκεσε εννέα ώρες και οι δικαστές, αντίθετα από τη συνήθη διαδικασία, δεν προχώρησαν στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου εναντίον των δύο απόστρατων στρατηγών επειδή ήταν απόντες.

Ο Εβρέν, 94 χρόνων, και ο Σαχίνκαγια, 86 χρόνων, κινδυνεύουν με ισόβια για "εγκλήματα εναντίον του κράτους". Η περίπτωσή τους είναι μοναδική στην Τουρκία, όπου κανένας υπεύθυνος πραξικοπήματος δεν έχει δικαστεί ποτέ.

Το δικαστήριο άρχισε χθες να ακούει τις καταθέσεις των πολυάριθμων θυμάτων του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980. Η δίκη επανελήφθη σήμερα στις 09:45 (ώρα Ελλάδας) και οι ακροαματικές συνεδριάσεις της θα συνεχιστούν.

Πενήντα άνθρωποι εκτελέστηκαν, 600.000 συνελήφθησαν, δεκάδες έχασαν τη ζωή τους από τα βασανιστήρια, ενώ πολλοί εξαφανίσθηκαν στα τρία χρόνια που ακολούθησαν το πραξικόπημα.

Ο Μουσταφά Ουνάλ, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ζαμάν", υπενθυμίζει πως η πραγματοποίηση της δίκης αυτής κατέστη δυνατή χάρη σε μια συνταγματική αναθεώρηση, το 2010, που κατάργησε ένα άρθρο το οποίο εγγυόταν την ατιμωρησία στους υπεύθυνους του πραξικοπήματος.

"Ουδέποτε ζητήθηκε λογαριασμός από τους υπεύθυνους των πραξικοπημάτων του 1960 και του 1971. Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια να ενθαρρυνθούν οι απόπειρες πραξικοπήματος", γράφει ο Ουνάλ.

"Δεν ήταν μόνο δύο", γράφει από την πλευρά της η αντιπολιτευόμενη "Τζουμχουριέτ", ζητώντας να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι πραξικοπηματίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v