Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

312 εκατ. ευρώ «βυθίστηκαν» με τα υποβρύχια

Η Realnews αποκάλυψε τη νέα έκθεση του ΣΔΟΕ προς τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο.

  • Real.gr
312 εκατ. ευρώ «βυθίστηκαν» με τα υποβρύχια
Της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έκαναν... βόλτες από την Ελλάδα στη Γερμανία και αντίστροφα, με εικονικά παραστατικά που έσβηναν τα ίχνη, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο που έφυγαν για την Αφρική και ένα άθροισμα ζημιάς για το ελληνικό Δημόσιο που αγγίζει τα 312 εκατ. ευρώ. Τα ποσά ζαλίζουν στη νέα έκθεση του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όπως και το θράσος στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά την επίμαχη περίοδο.

Η έκθεση που εστάλη πριν από λίγες ημέρες στις εισαγγελικές Αρχές και αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, αποτυπώνει για πρώτη φορά το σύνολο του ποσού που χάθηκε για το ελληνικό κράτος από τις δύο συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000 ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ σε σύνολο 281.838.205 ευρώ», που σημαίνει ότι εκτελέστηκαν μόνο έργα αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στη σύμβαση του 2002 το πόρισμα αναφέρει ότι το «ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της σύμβασης Α/Ω ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ σε σύνολο 96.383.240 ευρώ».

Από τη γερμανική Δικαιοσύνη έχει κατονομασθεί ως πρωταγωνιστής του σκανδάλου ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπολος, ενώ στις καταθέσεις των εμπλεκομένων κομβικός ρόλος αποδίδεται στον στενό του συνεργάτη Γιάννη Μπέλτσιο.

Έκαναν... βόλτες

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έβγαιναν από τα κρατικά ταμεία, με σκοπό να πληρωθούν έργα για τα υποβρύχια, αλλά «λοξοδρομούσαν» προς τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός συμβάσεων. «Στις 19-8-2002 τα Ναυπηγεία με έγγραφό τους που υπογράφεται από τους Λ. Σκαρλάτο και Ι. Μανωλέμη ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να γίνουν κάποιες πληρωμές για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα Ναυπηγεία στον λογαριασμό 3344488 της τράπεζας WestLB που ανήκει στη HDW, χωρίς να αναφέρεται το ποσό. Ο ανωτέρω λογαριασμός δεν αναφέρεται στις υπογραφείσες συμβάσεις», σημειώνουν οι ελεγκτές. Στον λογαριασμό αυτό γίνονται καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων που κάνουν... βόλτες από τη Γερμανία στην Ελλάδα, εμφανίζονται να επενδύονται σε ομόλογα και στη συνέχεια να φεύγουν προς κυπριακή τράπεζα.

Εικονική η καρτέλα

«Η καρτέλα του λογαριασμού διακίνησης των ποσών αυτών είναι εικονική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», επισημαίνει το ΣΔΟΕ. Οσο για τον ένα εκ των δύο εκπροσώπων των ΕΝΑΕ που υπογράφουν το επίμαχο έγγραφο, τον Λεωνίδα Σκαρλάτο, τότε μέλος της διοίκησης των Ναυπηγείων, δεν εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ για εξηγήσεις, καθώς σύμφωνα με τον πατέρα του, «έχει φύγει από τη χώρα και ζει στην Γκάνα της Αφρικής».

Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρέθηκαν και οι τρεις επιταγές της ελβετικής τράπεζας UBS, που είχε αποκαλύψει στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της η «R» και αφορούσαν πληρωμές 22.800.000 από την εταιρεία ΜΙΕ - μέσω της οποίας διακινήθηκαν οι ωφέλιμες πληρωμές - προς τις εταιρείες Dolmarton και Wilbeforce, συμφερόντων Αλέξανδρου Αβατάγγελου.

Στη μία μόνο περίπτωση όμως αποκαλύφθηκε η διαδρομή του χρήματος και συγκεκριμένα για την επιταγή 3.800.000 ευρώ της UBS προς τη Dolmarton, με ημερομηνία 30-10-2003. Μέσω της τράπεζας Intesa Sanpaolo -που διατηρούσε υποκατάστημα στην οδό Ευριπίδου, αλλά πλέον έχει κλείσει-τα χρήματα «ταξίδεψαν» στον Λίβανο.

Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές, «οι υπεύθυνοι της τράπεζας μας ενημέρωσαν προφορικά ότι για την ανωτέρω επιταγή ακολούθησε έκδοση νέας επιταγής προς τράπεζα του Λιβάνου». Για τις άλλες δύο επιταγές, όμως, «ουδέν νεώτερον», αφού στο αίτημα του ΣΔΟΕ οι ελβετικές Αρχές απάντησαν ότι «η παροχή των στοιχείων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, διότι η συμφωνία μεταξύ της Ελβετίας και της Ε.Ε. ενάντια στην απάτη δεν έχει ενεργοποιηθεί από την Ελλάδα».

Ο νόμος της Ομερτά

Όλοι κρατούν τα στόματά τους κλειστά

Παρά τον σάλο που έχουν προκαλέσει τον τελευταίο χρόνο οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, οι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να κρατούν τα στόματά τους κλειστά, ακόμη και ενώπιον των Αρχών. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Morelia, μέσω της οποίας διακινήθηκαν ωφέλιμες πληρωμές για τα υποβρύχια ύψους 890.225 ελβετικών φράγκων, αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες στους ελεγκτές. Συγκεκριμένα, ο Οράτιος Μελάς και ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης τούς απάντησαν ότι «η παροχή των ζητούμενων στοιχείων που σχετίζονται με την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού θα οδηγούσε σε παράνομη κοινοποίηση - αποκάλυψη και προσβολή προσωπικών δεδομένων προσώπων που έχουν νόμιμα συναλλαγή με την εταιρεία μας».

Οι προμήθειες του Μπέλτσιου στον εισαγγελέα!

Νέα έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης εστιάζει στα 11 εκατ. ευρώ που διαπραγματεύτηκε ο «ταμίας του Άκη».

Στο «μικροσκόπιο» των γερμανικών εισαγγελικών Αρχών μπαίνουν ο Γιάννης Μπέλτσιος, στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, και ο... ειδικός ρόλος που είχε αναλάβει για τη διεκπεραίωση των «ωφέλιμων πληρωμών» της Ferrostaal. Τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη δύο πρώην ανώτατων στελεχών της γερμανικής εταιρείας, η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ξεκινήσει νέο κύκλο ερευνών για την απόδοση ευθυνών στο σύνολο των αξιωματούχων της γερμανικής εταιρείας, οι οποίοι εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο «πάρτι εκατομμυρίων» που έλαβε χώρα την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα, ώστε να κλείσει η «αμαρτωλή» συμφωνία των υποβρυχίων.

Κεντρικό πρόσωπο στον νέο κύκλο διώξεων που αναμένεται να διατάξουν οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί είναι ένας παλιός μας γνώριμος, ο πρώτος γενικός διευθυντής της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., Ματίας Μίτσερλιχ.

Εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Hochtief, ο Μ. Μίτσερλιχ διηύθυνε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2002. Από τον Ιανουάριο του 2003 βρέθηκε στο τιμόνι της Ferrostaal, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2010, όταν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις μίζες των υποβρυχίων.

Συγκεντρώνουν στοιχεία

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Γερμανία, οι εισαγγελικές Αρχές του Μονάχου βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων που χρειάζονται ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.

Ενα από τα στοιχεία που φέρεται να βαρύνουν τον πολύπειρο Γερμανό μάνατζερ είναι η αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της Ferrostaal η περιβόητη εταιρεία Dolmarton Associated Inc, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, για τη διεκδίκηση προσυμφωνημένων αμοιβών. Οπως έχει αποκαλύψει ήδη από πέρυσι η Real news, σε αγωγή που εκδικάστηκε τον Ιούλιο του 2007 στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ως εκπρόσωπος της Dolmarton εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ο στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Μπέλτσιος!

Για τις γερμανικές μίζες που δόθηκαν στη χώρα μας όταν ο Μίτσερλιχ ήταν επικεφαλής της Ferrostaal, η γερμανική Δικαιοσύνη γνωρίζει με ακρίβεια τα χρηματικά ποσά, την εξωχώρια εταιρεία, αλλά και το πρόσωπο που αποτέλεσε τον βασικό διαπραγματευτή των «αμαρτωλών» αμοιβών. Τα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί -και βρίσκονται και στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης- δεν αφήνουν αμφιβολία για την πορεία που ακολούθησαν οι «υποβρύχιες μίζες» στην Ελλάδα.

Στις 6 Ιουλίου του 2007, ο Γ. Μπέλτσιος εμφανίστηκε εκ μέρους της Dolmarton στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τελικά επετεύχθη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της εξωχώριας εταιρείας και της Ferrostaal.

H γερμανική εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 11 εκατομμύρια ευρώ στην Dolmarton, τα συμφέροντα της οποίας, σύμφωνα με τα πρακτικά της αγωγής, υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αμυνας, ζητώντας μάλιστα και... αύξηση για τις υπηρεσίες που παρείχε! «Ο κ. Μπέλτσιος έθεσε το θέμα της αμοιβής 2,65% για την ενάγουσα (σ.σ.: Dolmarton) που είχε ήδη ρυθμιστεί για την αναβάθμιση της συμφωνίας της 3ης Μαρτίου του 2000 (σ.σ.: ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας των υποβρυχίων)».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v