«Επείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα για τις χώρες του Σάχελ

Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ξηρασία και τον υποσιτισμό εν μέσω «γενικής αδιαφορίας», καταγγέλει ο ΟΗΕ

  • Real.gr
«Επείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα για τις χώρες  του Σάχελ
 Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Unicef, έκαναν σήμερα «επείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα υπέρ των χωρών του Σάχελ, όπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ξηρασία και τον υποσιτισμό εν μέσω «γενικής αδιαφορίας».

«Οικογένειες κινδυνεύουν, παιδιά μπορεί να πεθάνουν. Ζητούμε να δοθεί τέλος σε αυτή τη γενική αδιαφορία», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της Unicef. Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μια «σχετική κόπωση της κοινής γνώμης σε σχέση με το Σάχελ: μία ακόμη φορά παρακολουθούμε τον λιμό, μία ακόμη φορά τα παιδιά από την Αφρική πεθαίνουν και οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να το ακούν».

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε ότι η κατάσταση στο Μάλι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική διότι εκτός «από την ξηρασία και την διατροφική ανασφάλεια υπάρχει και πολιτική κρίση».

«Η κρίση στο Μάλι έχει ως συνέπεια μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση» με «περισσότερους από 200.000 εκτοπισμένους», σημείωσε ο Γκουτέρες. «Αυτή η περιοχή δεν προκαλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης», που «επικεντρώνονται στη Συρία», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

Τέλος, η Μάργκαρετ Τσαν γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δήλωσε ότι 1 με 1,5 εκατομμύριο παιδιά μικρότερα των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στις χώρες του Σάχελ. «Αν δράσουμε τώρα μπορούμε να σώσουμε το 95% από αυτά», υπογράμμισε.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα 700 εκατομμύρια δολάρια για το Σάχελ. «Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί λιγότερο από το 50% των πόρων που έχουμε ζητήσει», κατήγγειλε ο Λέικ.




Σάχελ ονομάζεται η λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα, που ξεκινά από δυτικά προς ανατολικά απ' τη Σενεγάλη συνεχίζει σε νότια Μαυριτανία κεντρικό Μάλι, βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, το κεντρο-βόρειο Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v