Την άρση περιορισμών ζητά από την Δαμασκό η αποστολή του ΟΗΕ

Αποτυχία του σχεδίου Ανάν βλέπει ο Αραβικός Σύνδεσμος – Την βοήθεια της ΕΕ ζήτησε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών - Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία

  • Real.gr
Την άρση περιορισμών ζητά από την Δαμασκό η αποστολή του ΟΗΕ
Δύσκολη χαρακτηρίζεται η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στην Συρία εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλει στις μετακινήσεις τους ο Άσαντ, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην αποστολή παρατηρητών, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει στη διάθεση των παρατηρητών αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Οι έξι παρατηρητές που έφτασαν την Κυριακή στη Συρία «πρέπει να έχουν την άδεια να μετακινούνται παντού ώστε να μπορούν να ελέγχουν ότι έχει τερματιστεί η βία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Παρά την άφιξη των πρώτων παρατηρητών, κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν σήμερα πολλές περιοχές της Συρίας, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ. Σήμερα τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στη Συρία, παρά την εκεχειρία η οποία ισχύει επισήμως από τις 12 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ τάσσεται υπέρ μιας αραβικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία , αλλίώς , ο κύκλος της βίας θα συνεχιστεί στη χώρα. Σε άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας αλ Σαρκ, αναφέρεται ότι «η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» δεν επαρκεί, ενώ εκφράζεται η άποψη υπέρ «μιας διεθνούς στάσης που θα υποστηρίζει τον συριακό λαό με όπλα ώστε να μπορέσει να νικήσει τους τυράννους του».

Από την πλευρά της η εφημερίδα αλ Άραμπ επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος είχε δηλώσει χθες Δευτέρα από τη Ρώμη ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του ειρηνευτικού σχεδίου που έχουν καταρτίσει ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν ξεπερνούν το 3%».

Υπέρ μιας αυστηρής αντίδρασης του ΟΗΕ σε οποιαδήποτε παραβίαση από τη Συρία τάσσεται η Γαλλία. Μιλώντας σε μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, που πραγματοποιείται στο Παρίσι, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ για τη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεση και αυστηρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας,ενώ επισήμανε ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Δαμασκού έχουν αποτέλεσμα και ότι τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα έχουν μειωθεί στο μισό.

"Οι κυρώσεις είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να στερήσουμε από το το συριακό καθεστώς τους πόρους που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση των παραστρατιωτικών του ομάδων--τα θανατηφόρα τάγματα θανάτου των chabbiha-και την προμήθεια όπλων", επέμεινε ο Ζιπέ. Με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και τους περιορισμούς στην έκδοση βίζας αυτά αποτελούν "ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα", εκτίμησε επίσης.

"Τα μέτρα που στοχεύουν τον τραπεζικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα , συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, στέρησαν από τον πετρελαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα του συριακού κράτους πολύτιμους πόρους", διευκρίνισε ο υπουργός.

Έπειτα από την πρώτη ομάδα των έξι παρατηρητών, η αποστολή του ΟΗΕ αναμένεται να «ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες» ώστε να φτάσει τους 30 παρατηρητές ενώ υπάρχει το σχέδιο στο μέλλον να σταλούν στη χώρα 250 παρατηρητές


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v