Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση από μέλη Χρυσής Αυγής στον Π. Ευθυμίου

Το περιστατικό εξελίχθηκε στην πλατεία Αμαρουσίου κι ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε καφετέρια της περιοχής όπου συνομιλούσε με πολίτες.

  • Real.gr
Επίθεση από μέλη Χρυσής Αυγής στον Π. Ευθυμίου
Το περιστατικό εξελίχθηκε στην πλατεία Αμαρουσίου κι ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε καφετέρια της περιοχής όπου συνομιλούσε με πολίτες.

Όπως μετέδωσε το δελτίο του Mega, άγνωστοι μπήκαν μέσα στο κατάστημα και τον αποδοκίμασαν. O κ. Ευθυμίου σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.


Τι δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε

«Σήμερα το πρωί μαζί με άλλους 50 πολίτες είχαμε μια ανοιχτή συνάντηση στην κεντρική πλατεία στο Μαρούσι και μιλάγαμε πολιτικά. Στις 12.30 εμφανίστηκε ένα συντεταγμένο μπλοκ της Χρυσής Αυγής, με σημαίες και στολές, έκαναν το γύρω της πλατείας σε στρατιωτική διάταξη και μοιράζοντας εφημερίδες και προεκλογικό υλικό των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα είναι 21η Απριλίου. Αυτή τη μέρα διάλεξαν για να παρουσιάσουν τους υποψηφίους τους. Έχω στα χέρια μου 3 κάρτες υποψηφίων της Χρυσής Αυγής, του κ. Λύρη Ιωάννη, του κ. Ηλία Παναγιώταρου και του κ. Ηλία Λέντζου. Δεν γνωρίζω αν αυτοί οι τρεις κύριοι ήταν εκεί, αλλά αυτονών το υλικό μοιράζανε.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν δύο γύρους της πλατείας και στον τρίτο γύρο έκαναν επίθεση σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο σε μένα, που πιστεύουμε ότι υπάρχει το δικαίωμα στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση και κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στον άλλο τη θέλησή του με τη βία. Επιχείρησαν να μας διακόψουν, οι πολίτες στάθηκαν σωστά, προάσπισαν το δικαίωμα στην ελευθερία του χώρου. Οι Χρυσαυγίτες πέρασαν σε ανοιχτές πράξεις βίας, πέταγαν ό,τι υπήρχε πάνω στα τραπέζια, κανάτες, ποτήρια, είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν θύματα.

Τους ακολουθούσαν 2 μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν μαζί τους τα πρακτορεία BBCκαι Reuters. Πιθανότατα θέλουν να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι στην Ελλάδα ο φασισμός σηκώνει κεφάλι. Κάνουν λάθος.

Δεν υπάρχει χώρος για τη βία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρος για τη φασιστική τους ιδεολογία. Ζήσαμε το φασισμό στο παρελθόν και δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κοινωνία να επιτρέψει σε αυτά τα φαινόμενα να επαναληφθούν. Οι κύριοι της Χρυσής Αυγής ξέρουν ότι αυτοί έφυγαν από την πλατεία, όχι εμείς. Εμείς μείναμε, αυτοί φύγανε. Αυτή πιστεύω ότι θα είναι η απάντησή στους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής από τους Έλληνες πολίτες και στις 6 Μαίου και γενικότερα. Η Ελλάδα αξίζει μια πολύ καλύτερη μοίρα και μπορούμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να την πετύχουμε απέναντι σε όσους θέλουν τη βία και τη αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν τα κατάφεραν σήμερα, δεν θα τα καταφέρουν ούτε αύριο

Οι αντιδράσεις

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή το επεισόδιο εις βάρος του κ. Πέτρου Ευθυμίου από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται.

Οι Αρχές οφείλουν να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας.

Οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας. Είναι στίγμα για τη Δημοκρατία. Και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Θα συντρίψουν τους νοσταλγούς νοσηρών εποχών που οδήγησαν την Πατρίδα μας σε τραγωδίες…».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε σχετικά:

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οπαδοί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ επέλεξαν την 21η Απριλίου προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

Η θρασύτητα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τα έκτροπα. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη και η ανοχή εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Δεν θέλουμε να δούμε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θέλουμε να δούμε να επιβραβεύονται όσοι πιστεύουν στη βία και στην αυτοδικία.

Να αντισταθούμε όλοι μαζί!»

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποδοκιμάζει τη φασιστική επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου. Όπως τονίζει: "Σήμερα μάλιστα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τη βία και τους φορείς που την ασκούν όπου και αν ανήκουν.

Καλούμε δε τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v