Κίνδυνος αποβολής από τη Σένγκεν

Διπλές εξετάσεις για την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σέγκεν δίνει από χθες στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοίδης.

  • Real.gr
Κίνδυνος αποβολής από τη Σένγκεν

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Διπλές εξετάσεις για την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σέγκεν δίνει στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μ.Χρυσοχοίδης. Χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκε να εξηγεί το ελληνικό πλάνο για τη λαθρομετανάστευση στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης. Αυτό το δεύτερο τεστ θα είναι όπως φαίνεται και το πιο δύσκολο.

Το σημερινό Συμβούλιο το Λουξεμβούργο συγκαλείται σε βαρύ κλίμα, μετά τις Γάλλο-Γερμανικές επιστολές σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σέγκεν και τις λαϊκίστικες κραυγές της άκρας δεξιάς ανά την ΕΕ “που επιθυμεί να γυρίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην δεκαετία του 1930”, όπως σχολιάζουν κύκλοι της Κομισιόν.

Το διακύβευμα είναι απλό: θα έχουν τα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους; Αν ναι σε ποιές περιπτώσεις, υπό ποιές προϋποθέσεις και με την απόφαση ποιανού;

Όπως σε κάθε παρόμοιο θέμα στο κοινοτικό επίπεδο υπάρχει μια αφορμή για την οπισθοδρόμηση και ένα βαθύτερο αίτιο. Η αφορμή είναι η χρόνια ελληνική αδυναμία να ελέγξει ή να αποκόψει τις μεταναστευτικές ροές διαμέσου του εδάφους της προς τρίτες χώρες και να διαχειριστεί τους μετανάστες στο έδαφός της με βάση το κοινοτικό κεκτημένο. Η θέση της Ελλάδας στη συζήτηση επιδεινώνεται αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕ την χρηματοδότησε και για τα δύο σημεία και οι κυβερνήσεις δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Το βαθύτερο αίτιο όπως αναγνώρισε  ο Πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρόμπεη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η διά του λαϊκισμού επιβολή της παράλογης ατζέντας της στην πολιτική σκηνή. Το αίτημα των Γάλλων και των Γερμανών, όπως σχολιάζουν πηγές της Κομισιόν, δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται αυτή τη χρονική περίοδο παρά μόνο για να χαϊδέψουν τα αυτιά των φοβισμένων ψηφοφόρων. Η επιβολή συνοριακών ελέγχων στις εναέριες, υδάτινες και χερσαίες οδούς με την Ελλάδα ή και τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν θα αμβλύνει το φαινόμενο.

Αντιθέτως η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να βοηθηθεί να λύσει το πρόβλημα στο έδαφός της χωρίς μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση από το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτά θα πει αύριο και η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ στο Λουξεμβούργο και ο Έλληνας υπουργός θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η χώρα αλλάζει πορεία.

Μια πρόγευση αυτής της μάχης είδαμε χθες στις Βρυξέλλες και την συνεδρίαση της επιτροπής LIBE του ΕΚ.

Προς το παρόν υποσχέθηκε στους ευρωβουλευτές ότι θα αρχίσει να λειτουργεί σε τρεις με τέσσερις μέρες το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, με συμμετοχή της ΕΕ στα έξοδα. Ενημέρωσε τον ελληνικό Τύπο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με τις δηλώσεις Βορίδη για την περιοχή και ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.Τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά και την ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης της ΕΕ με την Τουρκία. Ζήτησε από το αυριανό Συμβούλιο να ψηφίσει τη σχετική συμφωνία επαναπροώθησης, αφήνοντας αιχμές για την προεκλογική στάση των Γάλλων τους οποίους κατακεραύνωσε και για την γνωστή επιστολή περί επανεισαγωγής ελέγχων στα σύνορά τους.

Υπενθύμισε ότι “η Τουρκία δεν φυλάει τα σύνορά της”, λέγοντας ότι όταν Τούρκοι δουλέμποροι ρίχνουν παιδιά και γυναίκες κοντά στα ελληνικά νησιά “οι ελληνικές αρχές κάνουν σωστικό έργο”.
“Τι μας προτείνουν; Να τους πετάμε στη θάλασσα;”, διερωτήθηκε.

Ζήτησε “να τεθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, να δοθεί συμπληρωματική οικονομική στήριξη και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας”. Και κατέληξε λέγοντας “να υπάρξουν εξαιρέσεις, από τους περιορισμούς που θέτει το Μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τις μετακινήσεις και τις αμοιβές των υπαλλήλων που πρέπει να απασχοληθούν στις υπηρεσίες του Ασύλου”.

Η συνέχεια σε λίγες ώρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v