Οι κληρικοί ανησυχούν για τη διακοπή της μισθοδοσίας

Ζητούν από τα κόμματα, ενόψει των εκλογών, να πάρουν σαφή θέση.

  • Real.gr
Οι κληρικοί ανησυχούν για τη διακοπή της μισθοδοσίας
Την έντονη ανησυχία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη φημολογούμενη διακοπή ή περικοπή της μισθοδοσίας τους από το κράτος διατυπώνει ο ΙΣΚΕ σε επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σαφώς για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος.

Το προεδρείο του Συνδέσμου των κληρικών αναφέρεται σε «δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού τύπου πως "τον Ιούνιο θα διακοπεί η μισθοδοσία του Εφημεριακού Ιερού Κλήρου από το Κράτος, σύμφωνα με τους όρους πού έχουν συναποφασιστεί στο λεγόμενο "Μνημόνιο 2"».

Ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και αρκετοί Iεράρχες εκτιμούν ότι με τα νέα μέτρα που θα έρθουν τον Ιούνιο ενδέχεται να χρειαστεί η ίδια η Eκκλησία να πληρώσει τους κληρικούς ή έστω ένα μέρος από τους μισθού τους.

Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Ιερώνυμος έχει ζητήσει από το μητροπολίτη Μεσσηνίας να ερευνήσει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διασφαλιστεί το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που αφορά τις ετήσιες αποδοχές των κληρικών και των Ιεραρχών.

Την Κυριακή, η RealNews έφερε στη δημοσιότητα το σχέδιο που ετοιμάζει η Εκκλησία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από την πολιτεία.

Σε αυτό, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

1. Αξιοποίηση της υπάρχουσας εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες (αντιμετώπιση της υφισταμένης εκκλησιαστικής περιουσίας ως ενιαίας πλέον περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος).
2. Μονοπωλιακή διαχείριση της κηροπωλησίας εκ μέρους της Εκκλησίας.
3. Απαλλαγή της Εκκλησίας (ιερών μητροπόλεων, ιερών ναών και ιερών μονών) από τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και από τις εισφορές υπέρ τρίτων.
4. Επιστροφή των μεγάλων εκκλησιαστικών προσκυνημάτων στην αποκλειστική διαχείριση της Εκκλησίας.
5. Ίδρυση Κεντρικού Ταμείου Μισθοδοσίας και Ασφάλισης του Κλήρου.
6. Συμμετοχή με ποσόστωση των εκκλησιαστικών προσκυνημάτων στο κεντρικό ταμείο.
7. Συμμετοχή με ποσόστωση των ιερών Μητροπόλεων, των ιερών ναών και ιερών μονών, με βάση τον προϋπολογισμό.
8. Αναπροσαρμογή του μισθολογίου στα δεδομένα του ενιαίου μισθολογίου ή άλλου νέου εκκλησιαστικού μισθολογίου.
9. Ορθολογική πλέον ανακατανομή των υφισταμένων εφημερίων και εφημεριακών θέσεων, με προτεραιότητες σε ευαίσθητες κοινωνικές, εθνικές, θρησκευτικές και ακριτικές περιοχές.
10. Σύνδεση του θέματος της μισθοδοσίας του κλήρου με τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας αξιόπιστης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Παίρνουν θέση τα κόμματα

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε θέση ξεκαθαρίζοντας, κατά την παρουσίαση του κοινωνικού προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο, ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

Την ίδια θέση εξάλλου διατύπωσε χθες και το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το κόμμα αναφέρεται ότι «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θεωρούμε την Εκκλησία βασικό θεσμό στήριξης του Ελληνισμού και εργαλείο μόχλευσης του Έθνους.

Δεν δεχόμαστε τον κανόνα απολύσεων/προσλήψεων κληρικών που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Δεν δεχόμαστε την αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

Δεν διαπραγματευόμαστε τον ιστορικό ρόλο της Ορθοδοξίας.

Δεν απεμπολούμε τα εθνικώς υπερπολύτιμα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η αγαστή συνεργασία κράτους-Εκκλησίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v