ΗΠΑ: Διπλωματική κόντρα με το Πεκίνο για τον Κινέζο αντιφρονούντα

Η  Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα στηρίζει τον αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, εγκατέλειψε την πρεσβεία των ΗΠΑ όπου είχε καταφύγει τις τελευταίες έξι ημέρες, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου

  • Real.gr
ΗΠΑ: Διπλωματική κόντρα με το Πεκίνο για τον Κινέζο αντιφρονούντα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Κινέζου αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στην πατρίδα του, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ενώ οι  ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον τρόπο με το οποίο τον μεταχειρίζονται οι κινεζικές αρχές.

"Χαίρομαι που μπορέσαμε να διευκολύνουμε τη διαμονή και την αναχώρηση του Τσεν Γκουανγκτσένγκ από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του σήμερα και να τον συγχαρώ γιατί επανενώθηκε με τη σύζυγο και τα παιδιά του", είπε η Αμερικανίδα υπουργός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τσεν εγκατέλειψε την πρεσβεία των ΗΠΑ όπου είχε καταφύγει τις τελευταίες έξι ημέρες, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, την παραμονή της έναρξης των ετήσιων, στρατηγικής σημασίας συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η  κινεζική κυβέρνηση έδωσε εγγυήσεις ότι ο υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων στην Κίνα, Τσεν Γκουαντγκτσένγκ, θα μεταβεί σε «ασφαλή» τόπο για να παραμείνει στην Κίνα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Τσεν δεν ζήτησε να φύγει από τη χώρα του, όπου μέχρι την απόδρασή του στις 22 Απριλίου, τελούσε υπό κατοίκων περιορισμό και υφίστατο κακοποιήσεις μαζί με την οικογένειά του, σύμφωνα με μία βιντεοταινία που ο τυφλός δικηγόρος απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

Η παροχή ασύλου στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Πεκίνο, είναι ένα περιστατικό που δεν θα επαναληφθεί, τόνισε αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Επρόκειτο για περίπτωση εξαιρετικού χαρακτήρα υπό συνθήκες εξαιρετικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο 40χρονος Τσεν κατήγγειλε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα την απάνθρωπη συμπεριφορά των τοπικών αρχών σε βάρος του ίδιου και των συγγενικών του προσώπων κατά τους 19 μήνες που παρέμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Σαντόνγκ.

Η Κίνα έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ επειδή δέχτηκαν έναν Κινέζο πολίτη στην πρεσβεία τους, κρίνοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις. "Η Κίνα είναι κράτος δικαίου" και "τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών της προστατεύονται από τους νόμους και το Σύνταγμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v