Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λουτρό αίματος στο Κάιρο

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας - Έτοιμος να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο δηλώνει ο στρατός

  • Real.gr
Λουτρό αίματος στο Κάιρο
Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της στρατιωτικής ηγεσία της Αιγύπτου, κοντά στο υπουργείο Άμυνας, στο Κάιρο.

Αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές δήλωσαν νωρίτερα ότι οι ταραχές ξεκίνησαν όταν άγνωστοι, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

Οι δύο αντίπαλες πλευρές εκτόξευαν επί ώρα πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν με σιδερόβεργες, μέσα στη μέση του δρόμου, σε σκηνές που θύμιζαν έντονα λιντσάρισμα. Λίγο μετά το μεσημέρι από την περιοχή ακούγονταν ακόμη πυροβολισμοί.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και υποστηρικτές του σαλαφιστή ηγέτη Χάζεμ Αμπου Ισμαήλ οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό του ηγέτη τους από τις προεδρικές εκλογές, επειδή η μητέρα του έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο στρατός και η αστυνομία προσπάθησαν να χωρίσουν τις δύο πλευρές φτιάχνοντας μια ζώνη ασφαλείας στη συνοικία Αμπασίγια, όπου έγιναν τα επεισόδια. "Οχτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την κεντρική στρατιωτική ζώνη εισήλθαν στην περιοχή Αμπασίγια για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και όχι για να διαλύσουν αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά. Ωστόσο, διαδηλωτές επετέθησαν στις ένοπλες δυνάμεις", υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο στρατός

Οι σημερινές ταραχές οδήγησαν τρεις από τους βασικούς υποψήφιους, τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον αριστερό δικηγόρο Χάλεντ Άλι και τον μετριοπαθή ισλαμιστή Άμπντελ Μονέιμ Άμπουλ Φουτούχ, να διακόψουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (PLJ) των Αδελφών Μουσουλμάνων ανακοίνωσε επίσης ότι θα μποϊκοτάρει τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα μεταξύ του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάου και των πολιτικών κομμάτων "λόγω των αιματηρών γεγονότων" της Αμπασίγια.

Έτοιμος να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο δηλώνει ο στρατός

Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες σ, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν με τα μέλη του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου για να συζητήσουν την κατάσταση και να προτείνουν λύσεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Άναν επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ότι οι στρατιωτικοί δεν αποκλείεται να παραδώσουν αμέσως την εξουσία στους πολιτικούς νωρίτερα από το προβλεπόμενο, από τις 24 Μαΐου, στην περίπτωση που κάποιος από τους υποψήφιους για την προεδρία της Αιγύπτου κερδίσει το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των εκλογών.


Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, ξεκίνησε επισήμως χθες μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης των ισλαμιστών υποψηφίων με τους φιλελεύθερους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους.

Η προεκλογική περίοδος θα λήξει στις 21 Μαΐου, 48 ώρες προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα διαρκέσει δύο ημέρες, στις 23 και 24 Μαΐου. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Ιουνίου










ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v