Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη «Μονομαχία»

(VIDEO) Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα και μοναδικό ντιμπέιτ, που παρακολούθησαν πάνω από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

  • Real.gr
Η μεγάλη «Μονομαχία»
Τέσσερις μέρες πριν από τον κρίσιμο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος και διήρκεσε δυόμισι ώρες.
 
Υπολογίζεται πως πάνω από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση ανάμεσα στον «θεατράλε» Σαρκοζί και τον «πρωτοεμφανιζόμενο», αλλά φοβορί των δημοσκοπήσεων Ολάντ, με βασικό θέμα την κρίση στην ευρωζώνη και τη στάση της Γαλλίας μέσα και απέναντι σε αυτήν.

Δύο δημοσιογράφοι, 20 κάμερες, απόσταση 2,5 μέτρων ανάμεσα στους δύο τηλεοπτικούς μονομάχους και θερμοκρασία στο στούντιο μεταξύ των 19 και 20 βαθμών Κελσίου ήταν το περιβάλλον της τηλεοπτικής αρένας των δύο υποψήφιων Γάλλων προέδρων, οι οποίοι έβαλαν τα δυνατά τους για να προσελκύσουν το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Αμέσως μόλις άρχισε το ντιμπέιτ, ο Νικολά Σαρκοζί κοίταξε κατάματα την κάμερα και μίλησε στον γαλλικό λαό με δραματικό τόνο, υποστηρίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου: «Θέλω αυτό το ντιμπέιτ να είναι η στιγμή της αλήθειας για τους Γάλλους. Αυτές τις δύο ώρες θέλω ο γαλλικός λαός να πάρει ιστορικές αποφάσεις για τη δημοκρατία και όταν κλείσετε την τηλεόρασή σας να είστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις».

Οι δημοσιογράφοι-συντονιστές «ανέκριναν» τους δύο υποψήφιους προέδρους για ζητήματα οικονομικά, κοινωνικά, εξωτερικής πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Αντίθετα, καυτά θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ή τις υποτιθέμενες μυστικές συμφωνίες του Σαρκοζί με τον Καντάφι μπορεί να έρθουν στη συζήτηση από τους ίδιους τους υποψήφιους με στόχο να πληγεί ο αντίπαλος.

Η συζήτηση -η οποία παρομοιάστηκε με τελικό πυγμαχίας- μεταδόθηκε από έξι τηλεοπτικά δίκτυα και 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι διαξιφισμοί και η αναφορά στην Ελλάδα

Πλούσια σε ανατροπές ήταν η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε ένα χορταστικό ντιμπέιτ, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το μέλλον της Ευρώπης, η εσωτερική πολιτική και φυσικά η οικονομία.



«Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτόν που εσείς έχετε υποστεί», είπε απευθυνόμενος στον αντιπαλό του.

Υπερασπιζόμενος τη δράση του για τη λύση της κρίσης του ευρώ, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε τη δυσκολία για τη λήψη αποφάσεων ανάμεσα σε 27 χώρες.

«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο», είπε, και συμπλήρωσε ότι «αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κύριε, η Ευρώπη τα κατάφερε».

«Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε», ανταπάντησε ο Ολάντ. «Σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης, με μια γενικευμένη λιτότητα, και αυτό δεν το θέλω», είπε και υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της».

Την πλήρη αντίθεσή του για τη δημιουργία ευρωμολόγων υπογράμμισε από μέρους του ο Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία και η Γαλλία θα αναγκαστούν να γίνουν οι εγγυητές του χρέους των άλλων χωρών, πράγμα που δεν το αποδέχεται, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ευρώπη του Μονέ, του Ντε Γκολ και του Ντελόρ είναι η Ευρώπη του συμβιβασμού και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε.

Το παρασκήνιο

Ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε στο στούντιο συνοδευόμενος φυσικά από την Κάρλα Μπρούνι, μιάμιση ώρα νωρίτερα και μπαίνοντας είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν μια δήλωσή του: « Θα μιλάμε μέσα επί δύο ώρες! Δεν θα αρχίσω λοιπόν να μιλάω από τώρα».





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v