Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμένοι Μόντι και Στίγκλιτς για την ανάπτυξη

«Η Ευρώπη δεν κινείται καλά για την ανάπτυξη», τονίζει ο Μόντι. «Η λιτότητα δεν βοηθά», λέει ο Νομπελίστας Στίγκλιτς.

  • Real.gr
Προβληματισμένοι Μόντι και Στίγκλιτς για την ανάπτυξη
«Η Ευρώπη δεν κινείται πολύ καλά σε ότι αφορά την ανάπτυξη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε δημόσια συζήτησή του με τον Νομπελίστα της οικονομίας Γιόσεφ Στίγκλιτς. Ο Μόντι συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη αφιερώνει μεγάλη ενέργεια στην οικοδόμηση των θεσμών που δεν διαθέτει. Κάτι που, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να μην οδηγήσει σε ανάπτυξη».

Ο ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, τόνισε, επίσης, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «και σε ότι αφορά την Ιταλία, η ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί σύντομα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η ανεργία των Ιταλών νέων άγγιξε το 36%. Από την μεριά του, ο Γιόσεφ Στίγκλιτς, υπογράμμισε ότι «η πολιτική λιτότητας, από μόνη της, δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο «η πολιτική λιτότητας, αν δεν συνοδευτεί από άλλες παρεμβάσεις, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει, αλλά, αντιθέτως, να χειροτερέψει την κατάσταση. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι καμία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν ανέκαμψε σύντομα, μόνο με την συνταγή της λιτότητας».

«Η κατάσταση, με αυτά τα δεδομένα, θα χειροτερέψει», δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος, οποίος συμβούλεψε τον Μόντι, «να μην επικεντρωθεί τόσο στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, αλλά στην αύξηση των αποδοχών των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν οι δαπάνες». «Είναι η ανεργία που, όταν αυξάνεται παράγει έλλειμμα, και όχι το αντίθετο», ολοκλήρωσε ο Στίγκλιτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v