Δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών στο Ιράν

Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα σε επαναληπτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία στη νομοθετική συνέλευση ανάμεσα στον ανώτατο ηγέτη της χώρας και τον πρόεδρό της.

  • Real.gr
Δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών στο Ιράν
Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα σε επαναληπτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία στη νομοθετική συνέλευση ανάμεσα στον ανώτατο ηγέτη της χώρας και τον πρόεδρό της.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως τα εκλογικά τμήματα σε 33 περιφέρειες, ανάμεσα στις οποίες και η πρωτεύουσα Τεχεράνη, άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 8 π.μ. (τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται να κλείσουν στις 6 μ.μ. (17:30 ώρα Ελλάδας), αν και αξιωματούχοι είπαν ότι η διάρκεια της ψηφοφορίας μπορεί να παραταθεί. Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Σάββατο ή την Κυριακή.

Στις επαναληπτικές αυτές εκλογές οι υποψήφιοι διεκδικούν 65 έδρες στη 290μελή συνέλευση. Στον πρώτο γύρο, οι πιστοί του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κέρδισαν την πλειοψηφία σε βάρος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Ο Χαμενεΐ ζήτησε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο σημερινό δεύτερο γύρο.
Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται ένα τεστ δημοτικότητας για το κατεστημένο των ιρανών ιερωμένων, το οποίο κλονίσθηκε από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τις προδρικές εκλογές του 2009, για τις οποίες οι μεταρρυθμιστές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμά τους --η νίκη του Αχμαντινεζάντ-- ήταν προϊόν νοθείας.

Στην κούρσα για τις 30 έδρες της Τεχεράνης, πέντε υποψήφιοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο και περίπου 50 διεκδικούν τις υπόλοιπες 25 έδρες, αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Με τους μεταρρυθμιστές στο περιθώριο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί να βρίσκονται υπό κράτηση κατ' οίκον, η ψηφοφορία είναι κυρίως μια μονομαχία ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς -- τους πιστούς του στρατοπέδου του Χαμενεΐ και αυτούς του στρατοπέδου του Αχμαντινεζάντ.

Πάντως κατά τον πρώτο γύρο της 2ας Μαρτίου καμιά από τις δύο συντηρητικές παρατάξεις δεν κατάφερε να επιβληθεί. Μεταξύ των 225 βουλευτών που εξελέγησαν περιλαμβάνονται περίπου 100 ανεξάρτητοι που δεν υποστηρίζονται από τις κύριες συντηρητικές ομάδες.

Οι μεταρρυθμιστές, που είχαν περίπου 60 βουλευτές στο απερχόμενο κοινοβούλιο, είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται στο μισό.

Η ισορροπία ανάμεσα στις συντηρητικές παρατάξεις στο μελλοντικό κοινοβούλιο είναι ακόμη δυσκολότερο να προβλεφθεί επειδή περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές είναι άγνωστοι που εκλέγονται για πρώτη φορά.

Θα πρέπει να περιμένει κανείς την πρώτη σύνοδο της συνέλευσης στα τέλη Μαΐου, κυρίως την εκλογή του προέδρου της, για να μάθει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του συντηρητικού στρατοπέδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v