Στον Ενικό: Η επόμενη μέρα των εκλογών

Η επόμενη μέρα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα σενάρια συνεργασιών και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

  • Real.gr
Στον Ενικό: Η επόμενη μέρα των εκλογών
Η επόμενη μέρα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα σενάρια συνεργασιών και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υποψήφιος της ΝΔ, Φαήλος Κρανιδιώτης ξεκαθάρισε ότι όταν ένα κόμμα έχει κυβερνητική πρόταση ο στόχος είναι η αυτοδυναμία αν και σημείωσε ότι δεν περίμενε το αποτέλεσμα που τελικά έλαβε η ΝΔ. «Εγώ δεν το περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Το ομολογώ. Ελπίζαμε ότι ο Έλληνας την τελευταία στιγμή θα αποφάσιζε να έχει μία ισχυρή κυβέρνηση. Θα πάμε σε νέες εκλογές γιατί δεν βγαίνει» υπογράμμισε ο Φαήλος Κρανιδιώτης και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας μέσα στη ΝΔ.

Ο σκιτσογράφος της Realnews και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Σταυρόπουλος είπε ότι η πολιτική που προσπαθεί να λύσει έναν γρίφο δεν είναι απλό σκάκι και υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς. «Είναι καθήκον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτή την πρόταση ώστε τα κόμματα που θα απαντήσουν να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο Στάθης Σταυρόπουλος.



Ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μίας κουλτούρας συνεργασίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη να μείνει η χώρα στο ευρώ. Το να μείνει η χώρα στο ευρώ είναι μία μάχη για τον ελληνικό λαό. Τώρα αν η μάχη της δραχμής ή το κλείσιμο του ματιού στη δραχμή δεν είναι μία μάχη για όσους πήγαν τις καταθέσεις στην Ελβετία τότε τι να πω;» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.



Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης υπογράμμισε ότι οι κύκλος «των κομμάτων του χθες» έκλεισε με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου. «Τα προβλήματα της χώρας εδώ που έχουμε φτάσει ζητάνε άλλες λύσεις. Και αυτό το ‘’ούτε νεκρός’’ που είπε ο Πάνος Καμμένος ισχύει και θα ισχύει για πάντα. Εμείς θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα πίσω γιατί μας την έχουν πάρει» ανέφερε ο Παύλος Χαϊκάλης που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό.



Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη εκτίμησε ότι θα υπάρξει και νέα εκλογική αναμέτρηση πιθανώς στις 17 Ιουνίου και με λίστα. Για την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «Είναι στημένη υπόθεση η συμπίεση του ΚΚΕ. Η Αριστερά έτσι όπως εμφανίζεται στην Ελλάδα έχει κομμουνιστογενή αριστερά και μη κομμουνιστογενή. Δεν πρόκειται να γίνουμε το λουκάνικο στο χοτ ντόγκ αριστερά σε αντιμνημονιακή γραμμή. Στις συμπληγάδες τραβάμε κουπί, όπως ο Οδυσσέας».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης τάχθηκε υπέρ της οριοθέτησης της Αριστεράς στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ανασυντίθεται τόσο ο κεντροδεξιός όσο και ο κεντροαριστερός χώρος στην χώρα μας.



«Η Αριστερά στο σύνολο της θέλει πολιτικό χρόνο να ζυμωθούν από την μία πλευρά τα μέλη της και από την άλλη η ελληνική κοινωνία να αποφασίσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Και εμείς πρέπει να το δούμε καλύτερα και ο κόσμος να το αποφασίσει» είπε ο Γιάννης Πανούσης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Κύρτσος εξήγησε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αντιμετωπιστεί το χρέος. «Εκτός από την Κρήτη όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι σε φάση κοινωνικής και οικονομικής ισοπέδωσης. Δεν λειτουργεί τίποτα και δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει πλέον γιατί τα προβλήματα έχουν ξεφύγει. Επομένως θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για να συνεννοηθούμε με τους πιστωτές και εταίρους μήπως και οργανώσουμε κάτι διαφορετικό» υπογράμμισε ο Γιώργος Κύρτσος και πρόσθεσε: «Από τη μία ζητάμε εθνική ανεξαρτησία καθυστερημένα κατά την άποψη μου γιατί δεν έπρεπε να έχουμε δεχτεί όλους αυτούς τους όρους σε βάθος δεκαετίας και την ώρα που ζητάμε εθνική ανεξαρτησία δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε το κόστος. Δεν μπορούμε να έχουμε και τη σύγκρουση και την άνθιση και την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου».

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι η χώρα δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποδεσμευθεί από τα δάνεια. «Αν δεν θέλουμε τα λεφτά τους απελευθερωνόμαστε αύριο το πρωί. Τους λέμε ότι δεν τα θέλουμε και τελειώνει εκεί. Θέλουμε, όμως, τα λεφτά τους για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί συνεχίζουμε να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό που παράγουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δικό μας νόμισμα, γιατί χρειάζεται ένα θετικό ισοζύγιο συναλλαγών» είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η υποψήφια των Οικολόγων Πράσινων, Λενιώ Μυριβήλη παραδέχθηκε ότι το κόμμα της δεν έπεισε τους πολίτες για τις θέσεις του και έμεινε τελικά εκτός Βουλής. «Φοβάμαι ότι και πάλι ο λαός θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει για το αύριο» σημείωσε η Λενιώ Μυριβήλη και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ακουστούν θέσεις με γνώμονα τα προβλήματα της χώρας και όχι την ιδεολογική ταυτότητα του κάθε χώρου.

Ο Δ.Μαύρος για το αποτέλεσμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB εξήγησε γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν τελικά να αποτυπώσουν το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών. Με μία κάρτα που δείχνει τον χρόνο απόφασης της ψήφου φαίνεται ότι το 40,3% των ψηφοφόρων αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές και πιο συγκεκριμένα το 19,5% αποφάσισε μέσα στο μπλε παραβάν.



«Καμία εταιρεία δεν θα ρισκάριζε να βγάλει 15 πριν τις εκλογές κάτι που δεν το έβλεπε» διευκρίνισε ο Δημήτρης Μαύρος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία βάση μεταφοράς (transit), το οποίο είναι πρωτόγνωρο και για εμάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v