Γιατί η Ελισάβετ δεν έρχεται στην Ελλάδα;

Είναι η πιο πολυταξιδεμένη βασίλισσα. Κι όμως αν και πατρίδα του συζύγου της, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας...

  • Real.gr
Γιατί η Ελισάβετ δεν έρχεται στην Ελλάδα;
Έχει ταξιδέψει σε 116 χώρες στα εξήντα χρόνια μοναρχίας της. Κι όμως δεν έχει έρθει μία φορά στην Ελλάδα, αν και ο σύζυγός της Φίλιππος, ο Δούκας του Εδιμβούργο, έχει ελληνική καταγωγή. Αυτό εξιτάρει το ενδιαφέρον των αρμοδίων καθώς θεωρείται περίεργη παράλειψη εκ μέρους της βασίλισσας. Η αιτία θεωρείται ότι είναι η ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα, που επηρέασε άμεσα την οικογένεια του Φιλίππου. Σύμφωνα με τον ιστορικό Χιούγκο Βίκες, «ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα γιατί δίκασαν τον πατέρα του, πρίγκιπα Άντριου και υπήρχε ακόμη και το ενδεχόμενο να τον εκτελέσουν. Το 1922 αναγκάστηκαν όλοι να φυγαδευτούν». Εκείνη την εποχή ο Φίλιππος ήταν μωρό και σπανίως επέστρεφε στη χώρα.
 
Ωστόσο, δεν είναι εντελώς αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Είχε προσκληθεί το 1950 από τον βασιλιά Παύλο, ξάδερφο του πρίγκιπα Φιλίππου, αλλά η επίσκεψη δεν έγινε ενώ η ίδια ήταν βασίλισσα. Το 1963 και ο βασιλιάς Παύλος ήρθε στη Βρετανία σε επίσημη επίσκεψη αλλά ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη η παρουσία του στη χώρα καθώς την ίδια εποχή υπήρχαν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Σύντομα μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη ο βασιλιάς Παύλος απεβίωσε, ενώ ο διάδοχός του βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώτος ξάδερφος του Φιλίππου ανατράπηκε όταν καταργήθηκε η μοναρχία το 1973. Πλέον ζει στο Λονδίνο, ακόμη θεωρεί τον εαυτό του βασιλιά κι έχει στενή σχέση με τη βασίλισσα, καθώς υπήρξε και ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Εκτός από τη «δυσκολία των συνθηκών» όλα αυτά τα χρόνια, ο ιστορικός επικαλείται και τη μη πρόσκληση της βασίλισσας από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επίσημη επίσκεψη. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήρθε στην Αθήνα να επισκεφθεί τη μητέρα του στα 1960s αλλά ήταν ιδιωτική επίσκεψη.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα παράλειψη στα ταξίδια της Ελισάβετ είναι το Ισραήλ όπου η ασφάλεια θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας. Η διπλωματική ευαισθησία του θέματος έγκειται στο γεγονός αν η βασίλισσα θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ θεωρεί την πόλη ως πρωτεύουσά της αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη επίσημα από τον δυτικό κόσμο που έχει τις πρεσβείες του στο Τελ Αβίβ. Ακόμη μία παράλειψη είναι η Αίγυπτος,αν και βάσει της επιρροής της χώρας στην περιοχή και των μελλοντικών συνεργασιών με τη Μ. Βρετανία θα έπρεπε να ήταν στο πρόγραμμα ταξιδίων.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Λατινική Αμερική είναι το μελανό σημείο πάνω στον χάρτη, καθώς η Ελισάβετ έχει επισκεφθεί μόνο τρεις χώρες εκεί: τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Μεξικό. Αλλά η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την περιοχή βάζοντας στο πρόγραμμα και το Περού, ενώ η Αργεντινή με όσα συμβαίνουν εξαιτίας των Φόλκλαντ είναι εκτός κάθε συζήτησης.

ΠΗΓΗ: BBC NEWS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v