Εδώ και τώρα η επανένωση της κεντροδεξιάς

Τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλούν αποκλειστικά στο Real.gr για την επανένωση της κεντροδεξιάς και για την επόμενη μέρα των εκλογών.

  • Real.gr
Εδώ και τώρα η επανένωση της κεντροδεξιάς
Τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλούν αποκλειστικά στο Real.gr για την επανένωση της κεντροδεξιάς και για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υποστηρίζει πως «απαιτούνται άμεσες, γενναίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενότητα της παράταξης. Στην ανασυγκρότηση αυτή δεν πρέπει να κάνουμε απλώς πρόσθεση δυνάμεων αλλά και πολλαπλασιασμό μέσα από σύνθεση νέων ιδεών αλλά και νέων και έμπειρων στελεχών, ιδιαίτερα αυτών που έφυγαν μακρυά στις τελευταίες εκλογές».
 
Ο Κωστής Χατζηδάκης
σημειώνει ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα προς τα όμορα κόμματα είτε εντός Βουλής, είτε εκτός αυτής, διότι αν είναι να γίνουν εκλογές αυτές δε θα βραδύνουν» τονίζει ωστόσο πως κοινός παρονομαστής αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. «Όχι βέβαια στη λογική να κάνουμε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ με πολλές και αντιτιθέμενες απόψεις, αλλά με έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή που πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με κεντρικό άξονα τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Γιάννης Παπαθανασίου επισημαίνει τους άμεσους κινδύνους που διατρέχει η χώρα από ενδεχόμενη ακυβερνησία. «Η ανασύσταση της ισχυρής και ενωμένης κεντροδεξιάς παράταξης θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για τη χώρα και θα συμβάλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής». Ο πρώην υπουργός καλεί όλα τα κόμματα εντός και εκτός βουλής να βάλουν στην άκρη τις σκοπιμότητες και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: παραμονή στο ευρώ, έξοδος από το μνημόνιο».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: άμεσες, και γενναίες πρωτοβουλίες για την ενότητα της παράταξης.

«Οι εκλογές έδειξαν ότι ο δικομματισμός υποχώρησε αλλά και μαζί του γεννήθηκε ο διπολισμός. Από τη μία ο πόλος της αστικής, υπεύθυνης πολιτικής που επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και από την άλλη, ο πόλος της ανεύθυνης δημαγωγίας που εγκυμονεί κινδύνους και περιπέτειες.

Οι 1,5 εκατ. άνεργοι δεν έστειλαν μόνο μήνυμα καταδίκης στις υφιστάμενες πολιτικές, αλλά και μήνυμα ανάγκης αναγέννησης, πολιτικών που μπορούν να κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα, μέσα στην Ευρώπη με ασφάλεια και σιγουριά. Η παράταση της ακυβερνησίας είναι επικίνδυνη. Χρειάζεται να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και να επιτρέψει η Αριστερά τη συγκρότηση κυβέρνησης. Αν πάλι μας οδηγήσει στην κάλπη, η απάντηση μπορεί να προέλθει από μια ενωμένη, ευρωπαϊκή, αστική παράταξη.

Όλες οι όμορες δυνάμεις μπορούν να εκφραστούν ενωμένα και συλλογικά. Στην ανασυγκρότηση αυτή δεν πρέπει να κάνουμε απλά πρόσθεση δυνάμεων αλλά και πολλαπλασιασμό μέσα από σύνθεση νέων ιδεών αλλά και νέων και έμπειρων στελεχών,ιδιαίτερα αυτών που έφυγαν μακρυά στις τελευταίες εκλογές.

Απαιτούνται λοιπόν άμεσες, γενναίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενότητα της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί με ευθύνη σε αυτή την κατεύθυνση».

Κωστής Χατζηδάκης: Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα προς τα όμορα κόμματα

«Σε ανύποπτο χρόνο και κατ' επανάληψιν πριν από τις εκλογές, είχα μιλήσει υπέρ της μεγάλης κεντροδεξιάς. Το χρειαζόμαστε και νομίζω ότι αν γίνει σωστά μπορεί να μην έχει μόνο το αποτέλεσμα της άθροισης των ποσοστών, αλλά να λειτουργήσει και πολλαπλασιαστικά. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα προς τα όμορα κόμματα είτε εντός Βουλής, είτε εκτός αυτής, διότι αν είναι να γίνουν εκλογές αυτές δε θα βραδύνουν. Όχι βέβαια στη λογική να κάνουμε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ με πολλές και αντιτιθέμενες απόψεις, αλλά με έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή που πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με κεντρικό άξονα τη Νέα Δημοκρατία.

Με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και με υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού προγραμματικού πλαισίου που θα οδηγεί σε έξοδο απ? την κρίση με φροντίδα για τους πραγματικά αδικημένους. Είναι θετικό το ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».

Γιάννης Παπαθανασίου: Η ανασύσταση της κεντροδεξιάς θα συμβάλει στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

«Η ανασύσταση της ισχυρής και ενωμένης κεντροδεξιάς παράταξης θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για τη χώρα και θα συμβάλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Δεν αποτελεί απλώς και μόνο πολιτικό, εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου, εντός και εκτός Βουλής, έχουν χρέος να βάλουν στην άκρη σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπαραθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: παραμονή στο ευρώ, έξοδος από το μνημόνιο.

Στο λαϊκισμό, την υποσχεσιολογία και στην ανευθυνότητα οφείλουμε να αντιτάξουμε μέτωπο ευθύνης και ελπίδας, που θα διασφαλίσει ότι δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών. Και ότι δεν θα βρεθούμε εκτός νυμφώνος, την ώρα ακριβώς που αρχίζει να διαφαίνεται η προοπτική βελτίωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v