Αλγερία: Μεγάλο το ποσοστό αποχής

Ποσοστό της τάξης του 42,90% άγγιξε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Αλγερίας.

  • Real.gr
Αλγερία: Μεγάλο το ποσοστό αποχής
Ποσοστό της τάξης του 42,90% άγγιξε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Αλγερίας, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 21,6 εκατ. ψηφοφόρους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Νταχού Ουλντ Καμπίλα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2007, το ποσοστό έφτασε το 35,67%.

Παρά την αύξηση στην προσέλευση των ψηφοφόρων, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος παραμένει χαμηλή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του καταφέρνοντας να απορροφήσει τους τριγμούς από την «Αραβική Άνοιξη» που σάρωσε Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη και συνεχίζει να επηρεάζει Συρία και Μπαχρέιν.

Τον Φεβρουάριο του 2011 το καθεστώς ήρε την μόνιμη ισχύ του στρατιωτικού νόμου σε όλη την αγλερινή επικράτεια, προωθώντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης ή μαζικών διαδηλώσεων εμφανίζει μικρές πιθανότητες καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τους 200.000 νεκρούς του εμφυλίου πολέμου που βρισκόταν σε εξέλιξη τη δεκαετία του ’90.

Οι μετριοπαθείς ισλαμιστές, του κόμματος «Πράσινη Αλγερία» αναμένεται να αναδειχτούν πρώτη πολιτική δύναμη στις εκλογές. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Παρασκευή.

Η Αλγερία είναι προεδρική δημοκρατία και αρχηγός κράτους θεωρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται για πενταετή θητεία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι και όλες οι πολίτες που είναι 18 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v