Υεμένη: Τουλάχιστον 34 νεκροί σε νέες μάχες κι αεροπορικές επιδρομές στο νότο

Τουλάχιστον 22 μαχητές μιας οργάνωσης που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα και 12 στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν χθες σε μάχες κι αεροπορικές επιδρομές

  • Real.gr
Υεμένη: Τουλάχιστον 34 νεκροί σε νέες μάχες κι αεροπορικές επιδρομές στο νότο
Τουλάχιστον 22 μαχητές μιας οργάνωσης που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα και 12 στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν χθες σε μάχες κι αεροπορικές επιδρομές στην διάρκεια της συνεχιζόμενης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης - με την υποστήριξη των ΗΠΑ - εναντίον των ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας, είπαν αξιωματούχοι.

Μάχες ξέσπασαν αργά την Παρασκευή και συνεχίστηκαν ως το πρωί του Σαββάτου στη νότια πόλη Τζάαρ, την οποία ελέγχουν οι ισλαμιστές. Κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αμερικανικών μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) προσπαθούν να απωθήσουν τους ισλαμιστές μαχητές από τα προπύργιά τους στο νότο, κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ουάσινγκτον και η Σαουδική Αραβία, χώρα που γειτνιάζει με την Υεμένη, φοβούνται ότι η αστάθεια στην Υεμένη θα μπορούσε να δώσει στο βραχίονα της αλ Κάιντα στην περιοχή μια βάση στην περιφέρεια.

«Γίνονται σφοδρές μάχες και τα ένοπλα στοιχεία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν την προέλαση των [κυβερνητικών] στρατευμάτων», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστεί. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται περίπου 1 χλμ. από την Τζάαρ, πρόσθεσε.

Οι δώδεκα υεμενίτες στρατιώτες και 17 ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες και μια αεροπορική επιδρομή στα προάστια της πόλης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαχητές, είπε ο αξιωματούχος.

Ακόμα μία αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε όχημα που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές μαχητές, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό στη νότια επαρχία Μπάιντα, δήλωσε ο κυβερνήτης της, Μοχάμεντ αλ Αμέρι, σύμφωνα με ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας.

Χθες Σάββατο, ο επικεφαλής της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης και δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στο να βοηθήσει την Υεμένη, μετέδωσε το υεμενίτικο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Ο στρατηγός Κεν Τόβοου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στην Υεμένη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για να διασφαλιστεί η εξάλειψη της αλ Κάιντα», σύμφωνα με το πρακτορείο. Η επίσκεψη του Αμερικανικού στρατηγού ακολούθησε αυτή του διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ στην Σαναά τον Απρίλιο.

Οι ισλαμιστές υποχώρησαν την Πέμπτη από την πόλη Λόντερ, περίπου 80 χλμ. βόρεια της Τζάαρ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v