Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανυποχώρητη η Β. Κορέα» λένε οι ΗΠΑ

Παρά τις απειλές της Πιονγιάνγκ οι ΗΠΑ δεν βλέπουν αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας.

  • Real.gr
«Ανυποχώρητη η Β. Κορέα» λένε οι ΗΠΑ
Η απειλή πράξεων «αυτοάμυνας» από τη Βόρεια Κορέα λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποτελεί αλλαγή στάσης εκ μέρους της Πιονγιάνγκ, εκτίμησε από το Πεκίνο ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν νομίζω ότι αυτό προσθέτει ή αφαιρεί κάτι από τη στάση της Βόρειας Κορέας προς το παρόν», δήλωσε απεσταλμένος, ο Γκλιν Ντέιβις, ο οποίος συναντήθηκε χθες το πρωί με τον Κινέζο ομόλογό του Γου Νταουέι και με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Φου Γινγκ.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είχε το χρόνο να μελετήσει λεπτομερώς τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ δεν θα έχει «άλλες επιλογές, από το να υιοθετήσει αντίμετρα για την αυτοαμυνά της», «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμείνουν στη στάση τους να αυξήσουν τις σε βάρος της κυρώσεις και τις πιέσεις».

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ντέιβις χαρακτήρισε τις συνομιλίες του στο Πεκίνο «ειλικρινείς» και «χρήσιμες» και είπε ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων που ελήφθησαν κατά της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τους κινέζους ομολόγους του.

«Τους τόνισα ότι το ζήτημα των κυρώσεων και τη σημασία της εφαρμογής τους, πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους», είπε ο διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επαναλάβουν την επισιτιστική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα, αν οι ηγέτες της φανούν και πάλι αξιόπιστοι, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου στις 13 Απριλίου που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της θεωρούν ως δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

«Αν επρόκειτο να φτάσουμε και πάλι σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της, θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας», που επί του παρόντος έχει ανασταλεί, είπε ακόμη ο Γκλίν Ντέιβις.

Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησε με τους Κινέζους αξιωματούχους το ζήτημα των Βορειοκορεατών προσφύγων στην Κίνα, τους οποίους το Πεκίνο θεωρεί γενικά παράνομους μετανάστες και τους στέλνει πίσω στη χώρα τους όπου αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ή τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα εργασίας.

Μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στη Σεούλ την Δευτέρα, ο κ. Ντέιβις θα μεταβεί στο Τόκιο την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο