Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέουν τα φαρμακεία

Ξεμένουν από φάρμακα και κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους. Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

  • Real.gr
Καταρρέουν τα φαρμακεία
Την δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΠΥ, που υπολειτουργεί, θα συζητήσουν στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων.

Το κοινωνικό κράτος απειλείται με κατάρρευση, καθώς η πολιτεία μέσα σε μια νύχτα, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, μείωσε την κρατική επιχορήγηση κατά 2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σήμερα να στερούνται ουσιωδών φαρμάκων ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα μειώθηκε και το ποσό της φαρμακευτικής περίθαλψης που αντιστοιχεί πλέον σε κάθε ασφαλισμένο τον μήνα με... 17 ευρώ!

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν τα έσοδα από τις εισφορές που εισπράττουν για τον ΕΟΠΠΥ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΟΓΑ, ο οποίος απο την 1η Ιανουαρίου που εντάχθηκε στον οργανισμό, δεν έχει καταβάλλει ούτε 1 ευρώ.

Παρόμοια περίπτωση, είναι και το ΙΚΑ, το οποίο από τον Μάρτιο δεν καταβάλλει και αυτό τις εισφορές του.

Στο μεταξύ τα χρέη του οργανισμού προς τους παρόχους υγείας (φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές κ.τ.λ.) συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Το σκηνικό του «τρόμου» για την πρωτοβάθμια υγεία, συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι λόγω κρίσεως υπάρχει υστέρηση εσόδων.

Έτσι για το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα έσοδα του ΕΟΠΠΥ ανήλθαν σε 1 δις. Ευρώ που σημαίνει σε ετήσια βάση ότι τα έσοδα θα είναι τέσσερα δις. Ευρώ, ενω έχουν προϋπολογισθεί 5,8 δις. Ευρώ.

Τελευταίο «θύμα» της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ο φαρμακευτικός κλάδος. Τα παλιά χρέη του ΟΠΑΔ που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται από το 2011 στα 270 εκατομμύρια Ευρώ. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Λοβέρδου υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή τους δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε λύση. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ του Μαρτίου και άλλα 500 εκατομμύρια του Απριλίου και του Μαίου.

Όπως δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, η μηδενική πιστωτική πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακειών λόγω των χρεών, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο μέσον γιατί από τη μια πλευρά πληρώνουν αναγκαστικά τοις μετρητοίς τα φάρμακα τους και από την άλλη πλευρά δεν τα βρίσκουν γιατί οι εταιρίες εισάγουν περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων.

«Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και οριστικά. Το ψευτοδίλημμα συντάξεις ή φάρμακα δεν πρέπει να ξανατεθεί στον αδύναμο, στον ασφαλισμένο στον ηλικιωμένο. Τα φαρμακεία δεν αντέχουν άλλο» τονίζει στο Real.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Θόδωρος Αμπατζόγλου.

Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αποπληρωμής μέρους των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας στην αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι με γνώμονα την ανάγκη για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και τις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 να εκταμιευθούν 75.000.000 ευρώ, ενώ δρομολογούνται επόμενες πληρωμές μέχρι τις 31/05/2012 και 14/06/2012 οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χρονοδιάγραμμα αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί εγγράφως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Το υπουργείο καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας στους εμπλεκόμενους ότι «κάθε καθυστέρηση στην εκτόνωση της κατάστασης προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο Έλληνα ασφαλισμένο».

Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Υγείας, Χρήστου Κίττα, και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ζητήθηκε από το ΣΦΕΕ, μεταξύ των άλλων θεμάτων, να υπάρξει κατανόηση των προβλημάτων των φαρμακοποιών και η κατά το δυνατόν διευκόλυνση στις μεταξύ τους συναλλαγές, αίτημα που αντιμετωπίστηκε κατ' αρχήν θετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v