Την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία ζητά η ΕΕ

'Έκκληση για την "άμεση απελευθέρωση" όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και η Γιούλια Τιμοσένκο, απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Real.gr
Την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία ζητά η ΕΕ
Έκκληση για την "άμεση απελευθέρωση" όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία - μεταξύ των οποίων και η ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο - απηύθυνε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ουκρανικές αρχές "να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων της Τιμοσένκο και των υπουργών της κυβέρνησης της , Γιούρι Λουτσένκο και ο Βαλερί Ιβατσένκο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά’α ακόμα οι πολιτικοί κρατούμενοι να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο κατάλληλο νοσοκομείο, το δικαίωμα να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους χωρίς περιορισμούς και το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις συγγενικών ή άλλων προσώπων.

Το Ευρωκοινοβούλιο στην απόφασή του εκφράζει τη λύπη του για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τιμοσένκο (έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και δικάζεται και για άλλα αδικήματα) και ζητεί από τις ουκρανικές αρχές τη συγκρότηση μιας "ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαστικής επιτροπής", που θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των δικών της Τιμοσένκο και των υπουργών της.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία θα φιλοξενήσει μαζί με την Πολωνία το Euro-2012 του ποδοσφαίρου από τις 8 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες , είτε να δείξουν καθαρά ότι γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα και να επιδιώξουν να συναντηθούν με πολιτικούς κρατουμένους είτε να παρακολουθήσουν τους αγώνες ως ιδιώτες και όχι ως πολιτικά πρόσωπα". Η ΕΕ και πολλά μέλη της έχουν απειλήσει με πολιτικό μποϊκοτάζ του Euro 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v