Γολγοθάς για να πάρουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς

Δραματικές καταγγελίες από πολίτες που πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες και αδυνατούν να βρουν τα φάρμακα τους στα νοσοκομεία

  • Real.gr
Γολγοθάς για να πάρουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς
της Αιμιλίας Σταθάκου

Δραματικές καταγγελίες από πολίτες που πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες και αδυνατούν να βρουν τα φάρμακα τους στα νοσοκομεία, έχουν καταγραφεί στην τηλεφωνική γραμμή του Γραφείου Υποστήριξης των πολιτών που καθιέρωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΦΣΑ έχουν δεχτεί δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από ασθενείς (ή από τους συγγενείς τους) οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του μαστού, λέμφωμα hodgkins και άλλες σοβαρότατες ασθένειες.

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται ή κάνουν τις θεραπείες τους, δεν έχουν τα φάρμακα τους και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους, φέρνουν τους ασθενείς σε πραγματική απελπισία καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με άμεση απειλή της ζωής τους.

Το Γραφείο Υποστήριξης πολιτών του Φ.Σ.Α. απέστειλε έγγραφο προς όλες τις καταγεγραμμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ζητώντας πληροφορίες για τα φάρμακα που ενώ έπρεπε να υπάρχουν, δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Όπως διαπιστώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις τα νοσοκομεία αρνούνται να παραγγείλουν τα φάρμακα, καθώς δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό τους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τα νοσοκομεία μόνο να χορηγούν τα φάρμακα αυτά και να τα πληρώνουν από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό τους


Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία αδυνατούν να χορηγήσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους καθώς ο νόμος το απαγορεύει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κ .Φρουζής τόνισε ότι οι ασθενείς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

«Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΦΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και να διατηρήσει τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες των στελεχών και επιστημόνων που απασχολούνται στον κλάδο.

Ωστόσο, η άμεση επίλυση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και η εξομάλυνση της ροής των πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τους άλλους εταίρους του φαρμάκου, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση»,κατέληξε ο κ. Φρουζής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v