Η ευρωπαϊκή βοήθεια στην κατεχόμενη Κύπρο, όμηρος της διαμάχης

Δεν υλοποιούνται στα κατεχόμενα της Κύπρου έργα επιχορηγούμενα από την ΕΕ, λόγω των εμπλοκών από τη διαίρεση του νησιού, σύμφωνα με τον EUobserver.

  • Real.gr
Η ευρωπαϊκή βοήθεια στην κατεχόμενη Κύπρο, όμηρος της διαμάχης
«Η ευρωπαϊκή βοήθεια στη Βόρεια Κύπρο, όμηρος της διαμάχης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του ιστότοπου EUobserver που παρουσιάζει τις νομικές και πολιτικές εμπλοκές που προέκυψαν στην αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας προς το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο EUobserver ξεκινά υποστηρίζοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ εξέτασε 34 ευρωπαϊκά επιδοτούμενα έργα αξίας 97,5 εκατ. ευρώ από το 2006 μέχρι το 2011. Πολλά από αυτά όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ κυρίως λόγω των νομικών και πολιτικών κωλυμάτων που προκύπτουν λόγω της de facto κατάστασης της χώρας.

Ο EUobserver φέρνει ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής εργοστάσιου αφαλάτωσης, αξίας 27,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εν τέλει εγκαταλείφθηκε όταν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, απαγόρευσαν την είσοδο στους Ελληνοκύπριους εργάτες. Όμως, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Δικαστήριο, μερίδιο ευθύνης έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιλέγοντας να υπογράψει τα συμβόλαια την τελευταία στιγμή, στερήθηκε την ευκαιρία, σε περίπτωση κωλύματος, να υπογράψει συμβόλαιο με κάποιον άλλο πιθανό ανάδοχο, ώστε το έργο να προχωρήσει κανονικά και να ολοκληρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v