Κίνα: Θρίλερ με τον αδελφό του ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Ο αδελφός του τυφλού Κινέζου ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ αγνοείται από την Τετάρτη- Για αντίποινα στην οικογένεια κάνουν λόγο ανθρωπιστικές οργανώσεις

  • Real.gr
Κίνα: Θρίλερ με τον αδελφό του ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ
Η τύχη του αδελφού του τυφλού Κινέζου ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένκ αγνοείται μετά την αναχώρησή του από το χωριό του στη βορειοανατολική Κίνα για το Πεκίνο προκειμένου να βοηθήσει το γιο του, ο οποίος κρατείται, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο Τσεν Γκουανγκφού, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσεν Γκουανγκτσένγκ έφυγε από το σπίτι του στην επαρχία Σαντόνγκ και έφθασε την Τετάρτη στο Πεκίνο για να ζητήσει νομική βοήθεια για το γιο του.«Ο Τσεν Γκουανγκφού δεν επέστρεψε στο ξενοδοχείο του στο Πεκίνο χθες το βράδυ», δήλωσε ο δικηγόρος του, Λιου Γουεϊγκούο, στην επαρχία Σαντόνγκ.

"Ως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νέα του Τσεν Γκουανγκφού. Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Ο Γκουανγκτσέν ανησυχεί και αυτός και έχει ζητήσει από φίλους να ψάξουν για τον αδελφό του", δήλωσε ο Λιου.

Ή είδηση της εξαφάνισης του Τσεν Γκουανγκφού γίνεται γνωστή τρεις ημέρες μετά τη συνέντευξη του 55χρονου πρώην αγρότη στο Ρόιτερς, στην οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στα αντίποινα και τα βασανιστήρια που έχει υποστεί από τις κινεζικές αρχές μετά τη φυγή του αδελφού του από το χωριό τους.

Ο Τσεν Γκουανγκφού είπε ότι δεν του επέτρεπαν να φύγει από το χωριό του και ότι η αστυνομία τον απείλησε ότι εάν έδινε συνεντεύξεις θα αυξανόταν η ποινή σε βάρος του γιου του Τσεν Κεγκούι.

Ο Τσεν Κεγκούι φαίνεται ότι είναι ο τελευταίος στόχος των αντιποίνων κατά της οικογένειας του Τσεν Γκουανγκτσένγκ. Ο 32χρονος Κεγκούι κατηγορείται για "απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση" επειδή χρησιμοποίησε μαχαίρια για να αμυνθεί απέναντι σε τοπικούς αξιωματούχους που εισέβαλαν στο σπίτι του στις 27 Απριλίου, μια ημέρα αφού αντελήφθησαν ότι ο θείος του είχε φύγει από το χωριό του. Ο Τσεν Κεγκούι αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου.



Ο τυφλός ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ εγκατέλειψε το χωριό του στα τέλη Απριλίου ύστερα από 19 μήνες κατ΄οίκον κράτηση. Βρήκε καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία, όπου έμεινε έξι ημέρες προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η κρίση, η οποία επισκίασε την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο, εκτονώθηκε τελικά το περασμένο Σάββατο όταν οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν στον Τσεν να μεταβεί στις ΗΠΑ για να σπουδάσει.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v