Στη Συρία μεταβαίνει ο Κόφι Ανάν

Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Κατάρ στις 2 Ιουνίου με θέμα την κρίση στη Συρία, μετά το μακελειό στη Χούλα και τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς αμάχων

  • Real.gr
Στη Συρία μεταβαίνει ο Κόφι Ανάν
Στη Δαμασκό μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, δύο ημέρες μετά την σφαγή αθώων πολιτών στη Χούλα από τον συριακό στρατό

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 32 παιδιά, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Χούλα της επαρχίας Χομς στην κεντρική Συρία από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ και ο Κόφι Άναν τη σφαγή στη Χούλα χαρακτηρίζοντάς την «κατάφορη και φρικτή» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, άλλοι 20 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα από βομβαρδισμούς τους οριακού στρατού και τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ στις αρχές του επόμενου μήνα, στις 2 Ιουνίου , στη Ντόχα.

Το μακελειό στη Χούλα, αποτελεί μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη διάρκεια της 14μηνης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι συνολικά σκοτώθηκαν 109 άμαχοι, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες .

Από την πλευρά της , η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέπραξε τη σφαγή και αποδίδει το μακελειό αμάχων σε οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα. "Τρομοκρατικές οργανώσεις της αλ Κάιντα διέπραξαν δύο αποτρόπαιες σφαγές εις βάρος οικογενειών στην επαρχία της Χομς (στην κεντρική Συρία)", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Αξιωματούχος της περιοχής δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι οργανώσεις αυτές πυρπόλησαν τα σπίτια και τα αγροκτήματα των κατοίκων και κατέστρεψαν ένα τοπικό νοσοκομείο

Στο μεταξύ, αυξάνεται η παγκόσμια κατακραυγή για το αιματοκύλισμα. Τη βαθειά της λύπη για τη σφαγή εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία καταδίκασε αυτή τη «φριχτή ενέργεια του καθεστώτος» και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η βία.

«Είμαι συγκλονισμένη από τις πληροφορίες που μιλούν για την άγρια αυτή σφαγή άνω των 90 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην πόλη Χούλα», τονίζει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε αργά χθες η Αστον.

«Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φριχτή αυτή ενέργεια που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του ίδιου του του λαού, παρά την εκεχειρία και την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ», σημειώνει.

Η κ. Αστον καλεί τη συριακή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το από έξι σημεία ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Κόφι Αναν και της ομάδας του», αναφέρει.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ομιλεί με μια φωνή, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία και ζητώντας από τον πρόεδρο Ασαντ να παραμερίσει, επιτρέποντας τη μετάβαση στη δημοκρατία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Το χθεσινό αιματοκύλισμα στη Συρία καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τους εντονότερους δυνατούς όρους τη χθεσινή σφαγή στη συριακή πόλη Χούλα», ανέφερε η Κλίντον σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για μια «άγρια επίθεση» με πυροβολικό και άρματα μάχης σε μια αστική συνοικία.

Κάλεσε δε αυτούς που διέπραξαν τη σφαγή να λογοδοτήσουν και είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για να «εντείνει τις πιέσεις μας στον [πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ] Ασαντ και στους πιο πιστούς του συνεργάτες, η εξουσία των οποίων, που βασίζεται στους φόνους και στο φόβο, πρέπει να τελειώσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v