Αλαλούμ στη Φυσική – Τελικά το βαθμολογούν

Μετά από παλινωδίες τεσσάρων ημερών η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποφάσισε χθες οριστικά να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ 4 στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

  • Real.gr
Αλαλούμ στη Φυσική – Τελικά το βαθμολογούν
Μετά από παλινωδίες τεσσάρων ημερών η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποφάσισε χθες οριστικά να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ 4 στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. 

Την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την εξέταση, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών  εξέφρασε τις επιφυλάξεις της κάνοντας λόγο για επιστημονικά λανθασμένη διατύπωση. Παρόμοια ήταν η άποψη και της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων που διαπίστωσε ελλιπή και δυσνόητη διατύπωση του ερωτήματος, αποφασίζοντας την ακύρωση του ερωτήματος Γ 4 και στη συνέχεια τον επιμερισμό των 7 μονάδων του στα υπόλοιπα τρία ερωτήματα του θέματος.

Η αρχική αυτή θέση της Επιτροπής ξεσήκωσε όμως θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για άδικη απόφαση που θα «τιμωρούσε» όσους υποψήφιους κατανάλωσαν χρόνο και έδωσαν σωστές και επιστημονικά αποδεκτές λύσεις για το Γ4. Επιπλέον θα πριμοδοτούσε τον υποψήφιο που τυχόν δεν απάντησε σε κάποιο ή ακόμα και στα υπόλοιπα τρία ερωτήματα του θέματος Γ αφού θα του προσέφερε «έξτρα» 7 μονάδες, προεξοφλώντας ότι θα ήταν σε θέση να απαντούσε θετικά σε τυχόν άλλη διατύπωση του επίμαχου ερωτήματος Γ4. 

Τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων σε γραπτά και η ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης φανέρωσαν μια διαφορετική πραγματικότητα. Πολλοί υποψήφιοι, παρά τις δυσκολίες και τη δυσνόητη διατύπωση, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά έδωσαν τεκμηριωμένη και επιστημονικά αποδεκτή απάντηση στο ερώτημα, κάτι που κατά πάγια τακτική λαμβάνεται θετικά στη βαθμολόγηση.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων συνεδρίασε χθες και αποφάσισε οριστικά να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά.

Η οδηγία για τη βαθμολόγηση

Η οριστική απόφαση για τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών στη Φυσική αποτυπώνεται στην οδηγία που εξέδωσε και απέστειλε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα, όπου από χθες ξεκίνησε κανονικά η βαθμολόγηση των γραπτών:

«Η ΚΕΕ, ως αρμόδια για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, συνήλθε την 28-5-12 για να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση του μαθήματος ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ.

Αφού έλαβε υπόψη της:

1) τα στοιχεία που προέκυψαν από την προβλεπόμενη πειραματική βαθμολόγηση γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατανόηση του ερωτήματος Γ4, όπως ακριβώς διατυπώθηκε,

2) τις απόψεις των Βαθμολογικών Κέντρων,

3) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση του ερωτήματος Γ4 ήταν μεν ελλιπής μόνο ως προς τη λέξη «πρώτο» (μέγιστο), πλην, όμως, η έλλειψη αυτή δεν θεωρείται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ουσιώδης, ούτε ήταν ικανή να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε από την πειραματική βαθμολόγηση,

4) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, σύμφωνη με το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου και της εξεταστέας ύλης

5) το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων γίνονται αποδεκτές κατά πάγια αρχή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αποφασίζουμε

Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά, όπως κατωτέρω:
Γ1: 6 Γ2: 6 Γ3: 6 Γ4: 7».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v