Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Συρία για τα όπλα

Εκατέρωθεν κατηγορίες για τον εξοπλισμό τους με όπλα από το εξωτερικό εκτοξεύσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η Κλίντον κατηγορεί τη Ρωσία για πώληση όπλων στο καθεστώς Άσαντ.

  • Real.gr
Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Συρία για τα όπλα
Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (CNS), ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το Ιράν για ανάμιξη στις υποθέσεις της Συρίας με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Δαμασκό και ζήτησε έρευνα του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Το CNS έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει στη Δαμασκό συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και όπλα, κυρίως εκρηκτικά, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης, ενώ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο να «κάνουν έρευνες» για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το ίδιο, «η Τεχεράνη έχει επίσης δώσει δισεκατομμύρια δολάρια (στο συριακό καθεστώς) μέσω τραπεζών στον Λίβανο και το Ιράκ για να εμποδίσει την κατάρρευση της οικονομίας».

Στο μεταξύ, σε θέσεις μάχης βρίσκεται από τα μεσάνυχτα ο στρατός της Συριακής αντιπολίτευσης μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου για την κατάπαυση του πυρός. «Το σχέδιο Άναν έχει αποτύχει», εκτίμησε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος στη Συρία του ΕΣΣ, της ένοπλης δύναμης της αντιπολίτευσης η οποία απαρτίζεται κυρίως από λιποτάκτες του συριακού στρατού. «Πλέον θα επαναλάβουμε τις αμυντικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να παραδίδει όπλα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που αποτελεί πηγή «σοβαρών ανησυχιών» για τις ΗΠΑ. Η Κλίντον τόνισε επίσης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή της στο Όσλο πως η ρωσική στάση στη σύρραξη της Συρίας γίνεται αντιληπτή ως υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Άσαντ.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ζήτησε τη λήψη τολμηρών μέτρων από τη διεθνή κοινότητα, ενώ επανέλαβε το φόβο του ότι η σφαγή στη Χούλα μπορεί να είναι το πρελούδιο για ένα εκτεταμένο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v